Als je maar gezond eet…

Een vriendin heeft een kleine operatie ondergaan. Dit is een half jaar geleden. De klachten waren na de operatie niet geheel verdwenen. Dat vond ze wel jammer. Bovendien was ze na de ingreep moe. En dat ging maar niet over. Tot overmaat van ramp pikt ze ieder virusje op. Dan toch maar naar de huisarts. Ze krijgt een antibioticum. Ook dat geeft geen verbetering. Na enkele weken weer maar eens naar de huisarts.

 

Ze stelt de vraag: ‘zou ik zelf mijn immuunsysteem kunnen ondersteunen?’
Huisarts: ‘tja’
Vriendin: ‘ik zou vitamine D erbij kunnen slikken…’
Huisarts: ‘als je maar gezond eet, heb je niets extra’s nodig’

 

Later vraag ik aan haar: ‘heeft de huisarts je uitgelegd wat “gezond eten” is?’
Vriendin: ‘nee, maar ik eet wel gezond’
Ik: ‘wat vind jij gezond?’
Vriendin: ‘nou, we letten goed op vet dat we niet teveel vetten binnen krijgen. We gebruiken halvarine van een bepaald merk, goed voor m’n bloedvaten. Ik drink iedere dag yoghurtdrank, met een smaakje. We eten altijd volkoren brood. Bijna iedere dag een stuk fruit. En ja, af en toe een frietje of pizza moet toch kunnen?’

Weet u wat gezond eten is? Hoe ondersteun je je eigen afweersysteem? En wat is moeheid eigenlijk?

NB: Niet iedere vriend of vriendin komt bij mij voor adviezen. Ongevraagd advies krijgen ze niet. Ze moeten er zelf om vragen.

 

(de dik gedrukte woorden worden in de komende maand in dit blog uitgelegd, u kunt ze dan aanklikken voor verdere uitleg over het betreffende begrip)

kleine operatieve ingreep
kleine operatieve ingreep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *