antivirale kruiden

De winter komt er weer aan. De temperaturen gaan omlaag, we zitten meer binnen. We worden vatbaarder voor virussen. Verkoudheid, griep kunnen onze dagen letterlijk verzieken. De natuur zorgt voor ons. We moeten alleen weten welk plantje past bij welke klacht. Je kunt zoeken op google naar antiviraal. antibacterieel of antimicrobieel. Antiviraal is, zoals de naam al aangeeft, tegen virussen. Antibacterieel werkt tegen bacteriën. Antimicrobieel werkt tegen microben. Zowel virussen als bacteriën zijn microben. Daarom zijn antimicrobiële kruiden zowel werkzaam tegen virussen als tegen bacteriën. Met andere woorden een product (kruid) met een brede werkzaamheid.

Nu voor de winterdagen richt ik me even op het antivirale effect. Hiervoor kunnen we dus de antivirale en antimicrobiele kruiden inzetten. De kruiden kunnen op verschillende manieren worden ingezet, als thee, infusie, tincturen of vers.

KNOFLOOK (allium sativum)
De actieve stof in knoflook is allicine en werkt voornamelijk wanneer je de teentje rauw gebruikt. Ze mogen wel geplet of fijngesneden worden. Het is wel de bedoeling om dit direct te gebruiken. Als je gesneden of geplette knoflook laat staan, dan verdwijnt de allicine. Bij een beginnende kou of griep neem je 6 teentjes en doet deze door je salade of smoothie.

knoflook
knoflook

GEMBER (zingiber officinale)
Ook voor gember (je gebruikt de gemberwortel) geldt dat het het beste rauw gebruikt kan worden. Dan is de werking het grootst. Het bevat wel meer dan 10 antivirale elementen in zich. Daarnaast werkt het ook tegen misselijkheid of maagklachten. Klachten die vaak samengaan met een virale infectie. Je kunt hele dunne plakjes schaven of raspen en deze over je maaltijd doen. Het heeft een typische smaak, die ik zelf wel lekker vind. Het is bovendien een verwarmend kruid. Ook dit is een handige bijkomstigheid als je verkouden bent of griep hebt.

gember
gember

OREGANO (origanum vulgare)
de werkzame stof in oregano is carvacrol. Dit is een vluchtige olie. Wilde oregano bevat de meeste werkzame stof. De huidige commercieel gekweekte versie bevat nog ongeveer de helft van de werkzame stof. Dus je kunt dan proberen wilde oregano op de kop te tikken of tweemaal zoveel nemen. Je kunt etherische olie kopen. Maar je kunt ‘m ook zelf maken. Laat dan een bosje wilde oregano 6 weken in olijfolie weken, dan gaan de vluchtige stoffen in de olijfolie zitten en deze gebruikt je dan als remedie voor de virussen. Dit houdt in dat je hiermee wat meer vooruit moet werken. En alvast een voorraadje gaat aanleggen.
Oregano heeft ook een antibacterieel effect. Daarom is het niet handig om het samen te gebruiken met voeding die rijk is aan bacteriën, zoals zuurkool of yoghurt. Je doet dan de werking van de voeding teniet.

SINT JANSKRUID (hypericum perforatum)
St. Janskruid is met name bekend om zijn antidepressieve werking. Maar de plant heeft nog veel meer goede eigenschappen. De antivirale werking wordt bijvoorbeeld onderschat, maar is wel degelijk krachtig aanwezig. De werkzame stof is hypericine, wat met name in de bloemen zit. De herfst is de beste tijd om deze bloemen te oogsten. Hiervan kun je dan een infuus of tinctuur maken.

sint janskruid
sint janskruid

CITROENMELISSE (melisse officinalis)
Citroenmelisse is familie van oregano, en heeft ook vluchtige olieen in zich. Daarom is het handig om de verse plant te gebruiken om zoveel mogelijk werkzame stof te hebben. De verse plant bevat in de zomer en vroege herfst de meeste werkzame antivirale stof. Je kunt er dan een tinctuur of infusie van maken. Je kunt de verse bladeren ook gebruiken voor thee, ook dan heeft het een antiviraal effect. De verse bladeren hebben meer effect dan gedroogde bladeren, vanwege de vluchtigheid van de olie in de plant. Bovendien heeft het een rustgevend effect. Dus in een drukke maand december bij kinderen met verkoudheid is dit een goede optie.

MAHONIESTRUIK (mahonia aquifollium)
De werkzame stof van de mahoniestruik is berberine. Dit zit met name in de wortels, zeker in de periode dat de plant in ruststand verkeerd, de late herfst en winter. Als je zelf wortels oogst, dan is het bedoeling om de wortels te schillen. Het gele binnenste gebruik je (ook als het al verhout is). Rasp dit en maak een tinctuur in alcohol.

mahonia
mahonia

Als je de planten in je eigen tuin hebt staan, kun je zelf aan de slag. Maar je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken en de infusies, oliën of tincturen kopen bij een winkel die goede kwaliteit levert. Want in dit geval gaat het echt om kwaliteit. Het gaat namelijk om die werkzame stoffen. Daarom moeten het ook echt natuurlijke middelen zijn.

1 reactie op “antivirale kruiden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *