beweging

Beweging is naast voeding en slapen het meest essentiële voor onze gezondheid. De 30 minuten beweging die door de voedings/gezondheidsraad wordt geadviseerd is eigenlijk het aller-aller-aller minimaalste wat we per dag zouden moeten halen. Door veel te bewegen kunnen onze spieren energie aanmaken, kunnen onze voedingsstoffen goed worden opgenomen, kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Overigens is beweging iets anders als sport. Sport is tamelijk intensief en wordt door ons lichaam gezien als stress, na een sportwedstrijd ben je daarom vaak sneller verkouden of ziek, omdat het lichaam teveel energie verbruikt heeft voor de sportprestatie en dan te weinig energie overhoud voor het immuunsysteem.

Het beste is om nuchter te bewegen, zeker wanneer je (een beetje) overgewicht hebt. Om de gezondheid te bevorderen is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende spiergroepen te gebruiken. Tuinieren, het zwaardere (rond-om-)huishoudelijk werk zijn hiervoor aangewezen bewegingsvormen. Van buiten bewegen heb je vele malen meer profijt, dan binnen. De intensiteit van de beweging steeds afwisselen, zweten hoort erbij! Dus beweeg je regelmatig (iedere dag meer dan een uur, het meest ideaal is 6 uur per dag), dan geeft dit een beter figuur, meer energie en een beter humeur.

Neem iedere kans om te bewegen aan, ga lopend naar de winkel (of zet de auto aan het uiterste eind van de parkeerplaats), neem de trap in plaats van de lift, breng de kinderen op de fiets naar school. En zo zijn er nog heel veel andere vormen van beweging in het gewone dagelijkse leven te bedenken en in te bouwen (en wees niet bang voor zon of regen, weer en wind; hierover de volgende keer meer).

Met name de mensen die geen zin, geen puf hebben om te bewegen, hebben het het hardste nodig.

(Met name voor hen zullen we binnenkort een korte cursus organiseren, waarbij de theorie van het bewegen, en waarom iemand geen puf heeft, worden behandeld. En ook in de praktijk worden gebracht.

bewegen, in de natuur

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *