bonje met de buren

Kukelukuuuuuu!! De haan vermaakt zich prima met z’n harem. De buurman gluurt weer eens over de schutting. Hij vermaakt zich minder. Drrrriiiingggg. De buurman staat aan de deur. Hoe komt klagen, over de haan. Hij wordt zo vroeg wakker gemaakt. Tja, ik slaap ’s nachts, dus ik hoor hem niet. En op mijn reactie ‘we wonen toch in een klein dorp, daar heb je landelijke geluiden’ werd niet echt positief gereageerd. Dus de haan moest verhuizen. En de kippen dan natuurlijk ook. Naar de wei, vijfhonderd meter verder.

TUIN
Maar de tuin zit nog steeds vol met vogels. Merels, mussen, koolmeesjes, duiven en nog andere waarvan ik de naam niet weet. Die vogels kunnen er ook wat van. Ieder jaar zijn het een paar vaste stelletjes. De merels hebben hun nest in de heg (vlak voor ons raam!). De koolmeesjes hebben het huisje op het zuiden, de mussen op het oosten. De kat weet dat ook. Die verschuift met de zon haar slaapplaats. Maar ‘toevallig’ is dat altijd onder een van de vogelnestjes. En daar zijn de vogels niet blij mee. Als de kat in het gras zit, komen ze als kamikaze piloten over haar kop gevlogen. Tot ze besluit toch maar binnen te gaan liggen.

VRIJSTAANDE WONING
Onderling kunnen ze het ook niet altijd zo goed met elkaar vinden. Wanneer de mussen op de pergola gaan zitten, vlak voor het koolmezen huis, dan is vader (ik denk tenminste dat het vader is. Moeder zit waarschijnlijk al op het nest) heel druk in de weer en blijft herrie maken. Zolang totdat de mussen op enkele meters afstand zijn gaan zitten. Vogels hebben blijkbaar behoefte aan een vrijstaande, nee vrijhangende woning. Zonder buren gerucht.

BUURMAN
Mensen hebben die behoefte ook. Dus ik kan me wel een beetje voorstellen dat de buurman over de schutting gluurde. De haan en kippen zijn verhuisd. Maar de buurman heb ik er nooit meer over gehoord. Dat had ik toch ook wel aardig gevonden. Nog een keer over de schutting: ‘buurvrouw ik slaap nu veel beter’. Inmiddels is ie zelf verhuisd en kan ik het hem niet meer vragen. Dus ik weet ook niet of ie de laatste periode beter heeft geslapen. Of lag het helemaal niet aan de haan? Misschien snurkte zijn vrouw.

DE HAAN
De haan zelf vindt het wel best. Hij heeft het goed naar z’n zin. Heeft een vossenaanval overleefd, z’n harem niet. Bij zijn nieuwe harem  heeft ie zijn kroost aardig vermeerderd. En hij is nog steeds de baas: over alle vogels in de wei. Maar z’n puberzonen beginnen ook al aardig van zich te laten horen. Die moeten binnenkort ook verhuizen…

IMG_6589 - Copy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *