cholesterol is niet de boosdoener

Iedereen ‘weet’ wat cholesterol is, of kent wel iemand die cholesterolmedicatie gebruikt. Maar cholesterol metingen als voorspeller van hart- en vaatziekten staan zwaar onder druk. Behalve bij de fabrikanten van cholesterolverlagende middelen (statines). In Nederland gaat het jaarlijks om €250 miljoen aan deze producten.
De oorsprong van de cholesterolhype vindt plaats in de zestiger jaren na een publicatie van Ancel Keys. Hij zag dat hartaanvallen minder voorkwamen in mediterrane gebieden. Hij kwam tot de, nog steeds gehandhaafde, visie dat verzadigde vetzuren bijdragen aan een verhoogde cholesterol waarde.

ONTSTEKINGSREACTIES
Dit wordt nu sterk betwijfeld door “The international network of cholesterol scepsis”, waarin deze stelling keihard wordt tegengesproken. Niet cholesterol is een directe veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar ontstekingsreacties die zich in ons lichaam afspelen. Deze ontstekingreacties worden door ons immuunsysteem opgewekt om de mens te beschermen tegen verdere schade, ook in ons hart- en vaatsysteem. Zaak is het dus om deze ontstekingsreacties tegen te gaan.

cholesterol Time

 

LINOLZUUR
Een van de stoffen verantwoordelijk voor ontsteking is de verhoogde hoeveelheid linolzuur die we via de voeding binnen krijgen. De verhouding tussen verzadigende en onverzadigde (lees: linolzuur) vetzuren in onze voeding zijn verschoven. Deze verschuiving zorgt ervoor dat ons lichaam in een ontstekingssituatie komt. Wanneer dit te lang blijft bestaan geeft dit veel schade aan het lichaam. Cholesterol is nodig om deze schade tegen te gaan. Een van de functies van cholesterol is namelijk het herstellen van schade aan cellen. Schade zet de lever aan tot meer productie van cholesterol.

‘VOEDING’ OF ECHTE VOEDING
Een oplossing is om de hoeveelheid door “voeding” veroorzaakte ontstekingen (en schade) te verminderen. Dit houdt in ieder geval in het herzien van de samenstelling van de totaal uit de voeding opgenomen vetzuren. Samen met stressreductie en meer beweging. Niet met het directe doel het cholesterolgehalte te verlagen (als marker voor hart en vaatziekten), maar om de noodzaak van cholesterolproductie te verminderen. Met andere woorden, als de voeding verbetert, zal een ontstekingsreactie minder vaak optreden en korter duren. Ook de schade aan weefsels zal hierdoor verminderen. En dus zal de noodzaak om cholesterol aan te maken verminderen.

VOEDING< BEWEGEN EN STRESS
Juiste voeding, samen met meer bewegen is een bewezen interventie (behandeling) zonder de ongewenste bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen.. Houdt hart en vaten (en de rest van het lichaam) gezond door minder stress, meer beweging en gezondere voeding. Dit heb je zelf in de hand.

BLUE ZONES
De blue-zones waar de meeste gezonde 100-jarigen wonen zijn daar een goed voorbeeld van. Wees niet bang voor een beetje vet. Onze voorouders hadden nog nooit gehoord van zonnebloemolie en linolzuren. Zij aten vet spek, reuzel, vette vis en roomboter en later zijn daar olijfolie en kokosolie bijgekomen. Ondanks meer dan 200.000 publicaties over cholesterol is het niet gelukt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Lag en ligt de focus dan wel juist? Welke markers wel een juist beeld geven op hart- en vaatziekten is nog niet geheel duidelijk. We mogen aannemen dat dit in de toekomst niet meer geschied op basis van slechts 1 bloedparameter, maar dat er gekeken gaat worden naar verhoudingen tussen verschillende bloedwaardes. En cholesterol kan daarin best een rol spelen. Als parameter voor (ontstekings)schade.

cytoplasma
cytoplasma

2 reacties op “cholesterol is niet de boosdoener”

  1. Ik lees steeds over cholesterol /verhoging / maar wat als iemand erfelijk verhoog cholesterol heeft? dan wel rotzooi slikken? Ik kan nergens wat info vinden over familiare hypocholesterolomie. Want daar wilt niemand z’n vingers verbranden wel of niet slikken?

  2. hallo een hoog cholesterol kan geen kwaad,het word namelijk automatisch uitgescheiden door de gal,een vegetarierr die een normaal cholesterolgehalte heeft,krijgt ook een hartaanval,dusnooit staines slikken die doen meer kwaad dan goed,das bedacht door de farmaceuten,goede voeding met zeer veel groenten ,en de juist verzadigde vetten zoals kokoslolie en roomboter,en die rommel zoals margarinedie jagen ontstekingen aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *