de 4 elementen

Deze week een enorm waardevolle dag meegemaakt. Het thema was ‘de vier elementen’. Toevallig (maar mijns inziens bestaat toeval niet), was ik hier ruim een week geleden al mee bezig geweest. De week ervoor ook. En vier weken geleden ook al. Vanuit een zakelijker oogpunt, in totaal verschillende settings. Maar dat maakt niet uit. De vier elementen komen namelijk op allerlei vlakken terug. In de geneeskunde, de psychologie, marketing, beroepskeuzes, noem maar op…

VERSCHILLENDE NAMEN
Heel veel verschillende woorden voor een zelfde indeling. In de marketing kun je gebruik maken van de indeling: dominant – interactief – stabiel – consciëntieus. In de geneeskunde kennen we: flegmatisch – sanguinisch – cholerisch – melancholisch.  In de natuur de elementen: lucht – vuur – water – aarde. En activiteiten: denken – doen – voelen – willen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

BALANS
Het gaat er in iedere indeling steeds om, waar je eigen zwaartepunt ligt en waar je zwakkere schakel. En eigenlijk maakt het niet uit waar dat is. In de maatschappij is het handig en prettig als we een mengeling hebben van alle elementen. Als iedereen hetzelfde was, zou het ontiegelijk saai zijn. Sommigen zeggen dat de vier elementen in balans horen te zijn, dat je van ieder element ongeveer hetzelfde zou moeten hebben of zijn. Maar je kunt het ook anders uitleggen. Als je van een van de elementen veel hebt of bent, dan kun je daar dankbaar gebruik van maken. Zolang het je valkuil maar niet wordt.

STRESS
Ofman heeft dit al eens schematisch weergegeven. Als je kracht, of kernkwaliteit teveel aanwezig is, dan kan het je valkuil worden. Je schiet als het ware door, je kernkwaliteit vervormd. Het gaat tegen je werken. En in onze huidige tijd gebeurt dat nogal eens. Want je kernkwaliteit zet je meer in op het momenten van stress. En tegenwoordig staan we allemaal bloot aan een grote hoeveelheid stress. Daarom is er niks mis met je sterke element, maar wel met teveel stress.

LUCHT
Als ik naar mezelf kijk, zit ik het meest in het element ‘lucht’. Luchtmensen zijn denkers. Hier herken ik mezelf wel in. Als ik in het denken mijn ei kwijt kan, een groot deel van mijn werk kan doen, dan vind ik dat prettig. Maar ik zou me kunnen verliezen in alleen maar denken. Voor mijn persoonlijke balans, moet ik het denken een beetje overgieten met de andere drie elementen. Misschien kan ik de andere drie elementen dan toch iets meer ontwikkelen, zonder mijn kracht te verloochenen? Ik zal er eens over denken… 4 elementen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *