de levenspiramide®

Zoals het woord PNI al aangeeft, is deze wetenschap bezig op verschillende vlakken. Vlakken van de geneeskunde: psychologie, neurologie en de immunologie. Bij kPNI gaat het om de praktische toepassing  hiervan. Maar het gaat om meer. Veel meer. Eigenlijk om alle vlakken, elementen, niveaus of hoe je het ook wilt noemen, van het leven, jouw leven.

LEVENSPIRAMIDE
Deze wetenschappelijke benamingen heb ik vertaald naar praktische woorden. Woorden die voor iedereen duidelijk zijn. En waarvan ook duidelijk is dat dat een deel is van je leven. is  De verzamelnaam ‘lagen’ geeft nog het beste weer wat ik bedoel. De ene laag is niet beter, groter of meer dan de ander. Ze zijn allemaal even belangrijk. Net zoals je huid is opgebouwd uit lagen, en iedere huidlaag een bepaalde functie heeft in het totaal. Zo heeft iedere laag van de levenspiramide een functie in je leven. Niet meer of minder belangrijk dan de andere laag.

PIRAMIDE
Een piramide doet vermoeden dat wanneer we hoger in de piramide komen het belangrijker is. Dit is in dit geval geenszins waar. Iedere laag heeft hetzelfde gewicht, is evenveel waard. Zie het als volgt, een hoger liggende laag is weliswaar smaller en heeft een kleinere inhoud, maar is compacter. Hierdoor blijft het gewicht per laag gelijk.

BALANS
Wat met name belangrijk is, dat er naar alle lagen gekeken wordt. Zorgen dat alle lagen in balans zijn, in balans binnen de laag. Maar ook in evenwicht met de andere lagen.  Ik zal een voorbeeld geven. Er zijn vele mensen met overgewicht. Op allerlei regelniveaus worden er acties bedacht om hier verbetering in te brengen. Door onder andere beweging. Vanuit de overheid is het ’30 minuten bewegen’ traject opgezet. Bijna iedereen kent het, maar doen we het ook? Sportscholen maken enorm reclame, de een nog goedkoper dan de ander. Gaan er meer mensen naar de sportschool? Bewegen is een van de lagen van de levenspiramide. Maar blijkbaar kan men de balans binnen deze ene laag niet voor elkaar krijgen. Laat staan dat de balans tussen bewegen en de andere lagen voor elkaar komt.

ANDERSOM
Ik denk dat het beter is andersom te gaan redeneren. Ga eerst eens in kaart brengen, per persoon individueel, welke lagen in balans zijn en welke niet. En wanneer een laag niet in balans is, wat de reden is van de onbalans. Iemand heeft een (ernstig) zieke partner (laag: relaties), of iemand werkt in ploegendiensten (laag: slapen en omgevingsfactoren). Je ziet dan al dat andere lagen niet in balans zijn. En is het beter eerst die andere lagen aan te pakken. De laag beweging lost zich dan regelmatig vanzelf wel op, of in ieder geval met minder moeite.

BEGELEIDING
Wat ik om me heen zie gebeuren, is dat er allerlei therapeuten, coaches of andere vormen van begeleiding ontstaan die op een van de lagen actief zijn. Op zich is daar niks mis mee, je hebt dan een bepaald specialisme. Maar wat me wel tegenstaat is dat velen pretenderen met hun deel ‘alles’ te kunnen oplossen. Ze wuiven de andere lagen gewoon van de kaart, alsof ze niet bestaan, alsof ze niet belangrijk zijn. Zo zijn er allerlei voedingsgoeroes of spirituele goeroes. Hun manier is de beste om helemaal top door het leven te gaan. Maar je kunt je suf mediteren en iedere dag naar de snackbar gaan, dan komt het hoogstwaarschijnlijk niet goed. Je kunt 50 sapvastenkuurtjes per jaar doen en in onmin blijven leven met je buurman, ook dan komt het hoogstwaarschijnlijk niet goed. Jezelf specialiseren is prima, maar zorg voor een netwerk van andere specialisten in de andere lagen.

GENERALIST
Naast specialisten zijn er ook generalisten. Zelf vind ik mezelf meer een generalist dan een specialist. Ik kan en ken van alle lagen een beetje, van de ene wat meer als van de ander. Daar voel ik me ook het beste bij. Het totale overzicht in kaart brengen, de eerste zaken aanstippen en mee aan de slag gaan. En vervolgens als er meer diepgang nodig is, doorsturen naar een specialist op de betreffende laag.

MIJN VERTALING
Mijn vertaling van kPNI is dus de Levenspiramide. Een piramide met 10 praktische lagen, allemaal even belangrijk. Die allemaal vragen om aandacht. Aandacht om in balans te komen en te blijven. Zodat ook het totaal in balans kan zijn. En jij of ik het leven voluit kunnen leven.

levenspiramide tv

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *