de mond, eerste spijsverteringsorgaan

De spijsvertering gaat van mond tot kont. Het begint in de mond.

SLIJMVLIEZEN
De mond is bekleed met slijmvlies, net als de rest van het spijsverteringskanaal. Een ‘lekkende darm’ kan dus ook betekenen dat het mondslijmvlies lek is. Hiervoor gelden dezelfde criteria (en dus ook een zelfde aanpak).

In de mond begint de spijsvertering. Het is daarom belangrijk dat de mondflora goed is. De mondflora is de samenstelling van de bacterien die leven in de mond. Deze flora is sterk afhankelijk van wat er allemaal door de mond heen gaat. Nadelige effecten op deze flora hebben suikers en onjuiste tandpasta. M.n. tandpasta met fluoride heeft een nadelig effect. Een biologische kruidentandpasta zonder fluor is beter. (NB: een onfrisse geur uit de mond heeft vaker te maken met een niet-optimaal functioneren van de maag, gal of lever in plaats van de mond).

Een gunstig effect op de flora hebben groenten, en dan met name groene bladgroenten. Deze mogen zowel rauw als gekookt zijn.
EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK
Het is echter wel de bedoeling dat wat je eet heel goed gekauwt wordt (dit geldt zeker voor de rauwe groene bladgroenten). Het kauwen heeft meerdere functies. In eerste instantie is dit beter voor de bovengenoemde flora. Ook zet goed kauwen de enzymproductie aan. Enzymen zijn nodig om voedingsstoffen te kunnen afbreken of omzetten. Ook geeft het kauwen een signaal door aan de rest van het spijsverteringskanaal, zodat deze zich vast kan gaan voorbereiden op het eten dat er aan komt. Dit is de reden waarom kauwgom kauwen een onjuiste gewoonte is: het zet de spijsvertering aan en er worden enzymen geproduceerd, terwijl er geen voeding naar de rest van het spijsverteringskanaal gaat. Verspilde energie.

Hygiene: het is belangrijker om te flossen of te tandenstokeren dan om te poetsen. Zeker direct na het drinken of eten tandenpoetsen is niet aan te raden. Je wrijft hiermee de zuren in het glazuur. Zorg eerst dat alle (voedings)sappen goed uit de mond verdwenen zijn.

KAUWEN
De tanden zijn van essentieel belang voor het kauwen. De stand van de tanden kan dan belangrijk zijn. Is de stand afwijkend vraag jezelf dan eerst af waarom de stand afwijkend is voordat er wordt overgegaan op een beugel of andere drastische maatregelen. Regelmatig is er een oorzaak aan te wijzen waarom de stand afwijkend is, door deze oorzaak op te lossen verbeterd ook de stand (en kan altijd nog worden overwogen om een beugel te nemen). Wanneer kauwen een probleem is en er ook spijsverteringsproblemen zijn (bijvoorbeeld bij kleine kinderen), is het een optie om het eten door iemand anders te laten voorkauwen. Er zitten dan in ieder geval al enzymen in de voeding.

 

tanden mond nathalie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *