de muziek van je genen

We hebben allemaal genen. Ze zijn de blauwdruk van ons persoonlijke unieke bestaan. Velen laten daarom bepaalde zaken ‘voor wat ze zijn’.  Tja, het zit in mijn genen dus ik kan er verder niets aan doen. Maar niets is minder waar. Je maakt zelf de toon. En alle tonen (lees: genen) bij elkaar maakt muziek. Hoe jouw levensmuziek klinkt heb je dus zelf grotendeels in de hand.

 

MUZIEK

Voor degenen die niet zo bekend zijn met de ‘technische’ kant van muziek een kleine uitleg. Je hebt noten, A tot en met G. En dan begint het opnieuw. Van A tot A (of C tot C) is een octaaf, acht stapjes. Maar muziek wordt gevormd door 7 tonen. Zeven, een getal wat in de natuur en spiritualiteit regelmatig terugkomt. Naast deze 7 tonen, heb je tussentonen. Van A een halve toon omhoog is A + ½ = Ais. Een halve toon omhoog geef je aan met een kruis (#). Maar je kunt ook bij de B een halve toon naar beneden B – ½ = Bes. Een halve toon omlaag geef je aan met een mol (b). De Ais en de Bes zijn dezelfde toon. Een verhoging klinkt vrolijker (in muziektermen majeur), dan een verlaging (in muziek termen mineur).

Vergelijk een gen met een toon. Genen kun je aan of uit zetten, oftewel een halve toon hoger of lager laten spelen. Staat jouw levensmuziek in majeur of mineur?

 

HARP

Een mooi muziekinstrument om dit uit te leggen is de harp. Mijn dochters spelen beide harp, ik een klein beetje. Voor deze uitleg over de genen  laten we twee verschillende harpen de revue passeren: de Keltische harp (haakjesharp) en de pedalenharp. Bij de haakjesharp moet je vooraf kijken in welke toonsoort je een muziekstuk gaat spelen. Je zet de haakjes dan vast in deze positie. Dit kun je vergelijken met iemand met een genetische aandoening. Deze ‘moet’ zijn leven lang een bepaalde leefstijl aanhouden. Een pedaalharp is wat flexibeler, je kunt met je voeten tijdens het muziekstuk de halve tonen omhoog of omlaag aangeven. Dit zijn mensen zonder een genetische aandoening vanaf de geboorte. Zij kunnen hun leven inrichten naar goeddunken, de ene keer een halve toon omhoog, de andere keer een halve toon omlaag.

 

GENEN

Zoals ik al zei, je kunt genen aan- of uitzetten. Dit gebeurt door de omstandigheden waarin je leeft, de leefstijlfactoren. Bijvoorbeeld door veel suikers te eten, kun je het gen voor diabetes (als je dit hebt) aanzetten. Zo zijn alle genen te beïnvloeden door de leefomstandigheden. Je voeding, het wel of niet bewegen, rekening houden met bioritmes, enzovoorts. Je bepaald dit als het ware met de stand van de pedalen van jouw levensharp. Je kunt je niet meer verschuilen achter de mededeling ‘ik heb het gen voor deze of die aandoening’. Het gaat erom of je zelf door epigenetische (leefstijl) factoren het gen actief maakt (aanzet) of niet (uitzet). En dan niet het ene gen, maar alle genen…

 

MUZIEKSTUK

In de muziek is een basismuziekstuk geschreven in C, je hebt dan geen kruizen of mollen. Dus geen tonen die een halve toon omhoog of omlaag gezet zijn. Dit is voor onze genen-pool, de makkelijkste stand. Geen gedoe, en kost het minste energie. Hier kun je heel oud mee worden. Heel mooi zou het dus klinken als we met onze leefstijl van wieg tot graf  musiceren in C-groot.

Maar sommigen van ons zijn niet tevreden met ‘gewoon’. Ze willen wat opsmuk. Hier en daar een kruis. Het opwaarderen van een gen. En ja, dit kan ook heel mooi klinken, maar kost wel meer energie.

En anderen denken er eigenlijk niet zo over na, en laten zich maar een beetje begaan. Gaan mee met de huidige onjuiste voedingstendens, bewegen te weinig. En werken zo aardig wat molletjes in hun leven. Hun genen komen in mineur. Dit kan ook aardig klinken, maar klinkt wel een beetje triest.

Het grootste probleem ontstaat wanneer er combinaties worden gemaakt met kruizen en mollen. De muziek van de genen klinkt dan niet meer.

 

NOTENBALKEN

Als je dan je levensmuziek mooi, heel mooi wilt laten klinken, zorg dan voor de juiste omstandigheden. Een harp bespelen met een strijkstok is niet de bedoeling. Het leven leven met teveel alcohol  is net zo iets. Het lijkt leuk, voor eventjes, maar is het uiteindelijk niet. Zorg voor de juiste omstandigheden van jouw muziekinstrument. Het mijne is een harp, maar het kan best zijn dat jij jouw muziek beter tot uitdrukking kan brengen met een cello of een elektrische gitaar. Ieders genen-pool heeft een andere benadering nodig. Maar wel muzieknoten en geen schrijfletters. En kom je er zelf niet helemaal uit om je eigen notenbalk vol te schrijven met een prachtig muziekstuk, vraag dan of een meer ervaren ‘musicus’ je kan helpen. Jou helpen om jouw muziekstuk te optimaliseren. En met jouw muziek trek je ook diegenen aan die van jouw muziek houden, maak je jazz, dan trekt dit jazz-liefhebbers aan. Hou je van klassiek, idem dito. Allebei is goed, beide is prachtig. Als ze maar in de juiste toonaard geschreven en gespeeld worden.

 

KERSTDINER

En jouw kerstdiner geeft dat valse noten, of wordt het de prachtigste muziek in jaren? Passen de gerechten in het diner bij je genen of worden ze uitgezet? Geniet ervan, en geniet het komend jaar nog steeds doordat je de juiste snaar geraakt hebt (en daarmee het juiste gen aan of uit hebt gezet).

meisje met harp speelt haar levensmuziek
meisje met harp speelt haar levensmuziek

(klik op foto voor muziek)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *