de nieuwe tabaks- en alcoholwetgeving leidt tot vreemde situaties

Regelmatig is de nieuwe alcohol- en tabakswet al in het nieuws geweest. Ook in het huiselijk nieuwsbulletin is het al menigmaal ter sprake gekomen. Met ingang van 1 januari jongstleden is deze nieuwe wet van kracht. Vanaf die datum is de leeftijd dat mensen alcohol of tabak mogen kopen verhoogd van zestien naar 18 jaar.

Praktisch houdt dit in, dat jongelui die inmiddels de 16 waren gepasseerd zelf sigaretten of bier konden kopen, en dat nu gedurende twee jaar niet meer mogen. Wat hun reden ook was. Maar deze groep is nu de ‘dupe’ van deze nieuwe regeling. Als ze roken, gaan ze allerlei manieren verzinnen om toch aan die sigaretten te komen. En de verkopende instanties verzinnen van alles om dit weer tegen te gaan. Dit leidt tot vreemde, soms heel rare situaties.

Misschien lijkt het alsof ik roken en drinken goedkeur met dit verhaal. Niets is minder waar. Maar de manier waarop zaken geregeld en gecontroleerd worden zijn voor mij reden genoeg om er iets over te schrijven.

AANSTEKER
Twee vriendinnen, de een is zeventien, de ander achttien. Beide roken. De sigaretten zijn op. Ze gaan naar het winkeltje waar ze altijd hun sigaretten kopen (ook toen ze pas zestien waren). Meisje-achttien vraagt om een pakje sigaretten. Ze moet zich legitimeren. Ze doet dat en blijkt achttien te zijn. Ze krijgt de sigaretten mee en rekent af. Beide meisjes stappen naar buiten. Ze gaan zitten op het bankje voor de winkel en trekken het pakje sigaretten open. Dan komen ze erachter dat ze beide geen vuur hebben. Meisje-zeventien heeft nog een losse euro in haar zak en loopt de winkel weer binnen. Ze pakt een aansteker en wil afrekenen. Hoe oud ben jij? Zeventien, antwoord ze voorzichtig. Dan krijg je geen aansteker mee, antwoord de kassajuffrouw. Meisje-zeventien staat perplex. De wetgeving geldt toch alleen voor tabak en alcohol? Staat er ook iets over aanstekers in de wetgeving?

BOODSCHAPPEN DOEN
Op vrijdagmorgen ga ik boodschappen doen, mijn dochter gaat meestal mee. Onder andere om wat auto-rij-ervaring op te doen. Sinds 1 januari is ze alle vrijdagen al mee geweest. Bij de boodschappen zit regelmatig ook een flesje wijn of een biertje. Tot op heden nog nooit een probleem mee gehad. Staan we afgelopen week bij de kassa. De mevrouw achter de kassa scant onze producten. Mijn dochter zet deze terug in het winkelwagentje. Ik zoek alvast mijn portemonnee.  De kassamevrouw is bijna klaar met het scannen van de boodschappen. Ze vraagt plotseling aan mijn dochter om zich te legitimeren. Wij kijken elkaar aan met een vragende blik? Mijn dochter antwoord: ‘ik heb niets bij me’. Ze heeft haar legitimatiebewijs nog in de auto liggen. En blijkbaar heeft ze geen behoefte om het te gaan halen. Ze laat alleen de autosleutel zien, alsof de mevrouw daaraan kan afleiden dat ze achttien is. Ik vraag aan de mevrouw waarvoor de legitimatie nodig is. Het zijn mijn boodschappen, en ik ga ze betalen. Ik wil me best legitimeren. Nee, dat hoeft, ze kan aan mij wel zien dat ik de achttien gepasseerd ben. Tja, wordt je eventjes fijntjes met de neus op de feiten gedrukt. Soms denk je wel dat je eruit ziet als twintig, maar die tijd heb ik toch wel gehad. En zo denken er meer over blijkbaar. Maar de mevrouw blijft volhouden dat mijn dochter zich moet legitimeren. Er begint een discussie op gang te komen, met de andere kassamevrouwen en de klanten die bij de kassa staan. Op het moment dat ik zeg ‘laat alle boodschappen maar staan’, mag ik toch afrekenen en is de discussie afgelopen. Ben benieuwd hoe de volgende boodschappen ronde gaat verlopen.

VIER JAAR
Mijn andere dochter is inmiddels zelf moeder en neemt haar dochtertje van vier ook geregeld mee naar de winkel. Ze had een soortgelijke ervaring. Ook zij had een fles wijn bij haar boodschappen. Ze kreeg de fles mee onder de mededeling ‘de volgende keer als uw dochter erbij is, moet u de fles wijn laten staan’. Haar dochter van vier hoefde zich niet te legitimeren, want ze konden wel zien dat ze jonger was dan achttien. Maar moeder mag geen wijn kopen waar een vierjarig kind bij is…

INTERNET WINKELEN
Volgens mij zijn dit drie gevallen waarbij aan te essentie van de nieuwe regelgeving voorbij wordt gegaan. Er mag geen tabak en alcohol worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Volgens mij was de wet niet bedoeld om ook volwassenen minder te laten drinken of roken. (Al zou dat misschien wel goed zijn). Maar een wijntje op z’n tijd is best wel lekker. Als ik, als vijftig-plusser, moet gaan nadenken hoe en wanneer ik dat wijntje ga kopen dan is mijn keuze snel gemaakt: internet winkelen. Zou de postbode dan ook een legitimatie vragen als mijn dochter de deur open doet?

IMG_6499

1 reactie op “de nieuwe tabaks- en alcoholwetgeving leidt tot vreemde situaties”

  1. Ik werk bij de Albert Heijn en de regels zijn erg streng met de alcohol en tabakscontrole. Zelf ben ik ook nog geen 18 en het is soms best lastig inschatten wie nou wel of niet de 25 is gepasseerd. Laatst had ik iemand van midden 30 die er pas 22/24 jaar oud uitzag.
    Maar als een kind van een ouder erbij is, hoeft de zoon/dochter zich niet te legitimeren.
    Als er een groep jongeren komt, (ookal rekenen zij apart af,) doe ik een groepscontrole. Ik vraag hierbij om iedereens ID, en als één iemand of meer deze niet bij heeft, mag ik het niet verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *