de wao kweekschool

Tuinieren, een leuke bezigheid. Althans ik vind het heel leuk om te doen. En doe het ook regelmatig. Zo ook afgelopen week. Een steeds terugkerend klusje is onkruid wieden. Soms tot vervelens toe. Voor mij is het een soort meditatie. Soms neemt die ‘meditatie’ een onverwachte wending.

 

MEDITEREN

Mediteren houd voor mij in, dat ik dan nadenk over van alles en nog wat. Waarom staat er zoveel van een bepaald onkruid in mijn tuin. Hoe kan ik dit zo opruimen dat de natuur er het meeste baat bij heeft. Of in ieder geval zo weinig mogelijk last van ondervind. Maar ook over allerlei vragen die ik die ochtend op m’n email ben tegengekomen. Of items van social media passeren de revue. M’n gedachten draaien overuren, en toch wordt m’n hoofd leeg.

 

TUIN

Totdat er een jongetje langs komt fietsen. Het jongetje rijdt over het voetpad wat aan onze tuin grenst. Ik schat hem een jaar of zeven. Hij ziet mij bezig en stopt.

 

FIETSEN

‘Hoi’

‘Hallo, ben je lekker aan het fietsen? ‘

‘Nee joh, ik sta toch stil’

Tja, daar sta ik dan met m’n mond vol tanden (al m’n eigen tanden gelukkig nog!)

‘Hoe heet je?’

‘Bart, en jij?’

‘ik ben Trudy. En hoe oud ben je?’

‘zes, en na de vakantie ga ik lekker naar juf Joyce’

‘dat is leuk! En wat vindt je nog meer leuk?’

‘in de tuin werken met papa’

‘ik vind het ook leuk om in de tuin te werken, je mag mij wel even helpen’

‘nou, ik vind het wel leuk om in de tuin te werken, maar dan moet je steeds bukken en dan krijg ik pijn in mijn rug’

‘….’  weer sta ik met m’n mond vol tanden, ik word oud denk ik. Mijn ‘meditatie’ of gedachtenspurt begint weer overuren te draaien. Waarom maakt een kind van zes zich al druk over zijn rug. Heeft een kind van zes weleens rugpijn? Ik kom ze in de praktijk nooit tegen. Buikpijn is op die leeftijd wat gebruikelijker. Maar ja, ik word oud. ‘De jeugd van tegenwoordig’ uit zich blijkbaar anders. Rugpijn zat bij mij op die leeftijd niet eens in mijn woordenschat. Kinderen zijn wat meer gevat. Is dat echt zo, of lijkt het maar zo? Zou zijn vader ook rugklachten hebben? Heeft hij zijn vader regelmatig naar zijn rug zien grijpen en draagt dit jonge ventje een zware last van een ‘zieke’ vader met zich mee? Een vader die heel de dag thuis is, in de WAO zit, afgekeurd is? Ik kan geen antwoorden geven. Ik kan ze ook moeilijk aan Bart vragen. Zo gaan de gedachten nog even door. Ik vergeet bijna dat Bart er nog staat en groet hem maar.

‘nou, ga dan nog maar een leuk rondje fietsen…. Tot ziens Bart’

 

GEEN LEEG HOOFD

Bart rijdt vrolijk verder en roept nog ‘doei’.

Mijn hoofd is verre van leeg als mijn tuin leeg is van onkruid.

te veel werken is niet goed voor je rug, te veel therapie ook niet
te veel werken is niet goed voor je rug, te veel therapie ook niet

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *