de wereld op z’n kop

De voordelen van het eten van een appel moet tegenwoordig wetenschappelijk worden bewezen. Eeuwen lang hebben mensen hun eigen eten verbouwd en gefokt. Een eigen groente tuintje, zoeken in de omgeving, een varken in de achtertuin. Dit was de normale gang van zaken. Ontdekkingsreizigers kwamen regelmatig terug met nieuwe voedingswaar. Het lukte soms wel, en soms ook niet om het hier onder andere omstandigheden te verbouwen. Zonder ontdekkingsreizigers hadden wij nu geen aardappelen of sambal gegeten.

INDUSTRIE
En toen ging de industrie zich er mee bemoeien. Er moest meer opbrengst per hectare komen, er werden machines ontwikkeld, andere rassen gekweekt en producten van ver gehaald. De industrie probeert steeds meer te regelen. Zo is er een wetsvoorstel dat alleen ‘goede’ zaden gebruikt mogen worden. Voor hen goede zaden wel te verstaan. Zaden die alleen industrieel te vermeerderen zijn. Je zou je eigen zaden niet meer mogen oogsten en gebruiken. Gelukkig is dit voorstel afgewezen, maar via een andere weg zullen de grote spelers binnen de voedingsproductie toch proberen om ons eigen groentetuintje de nek om te draaien.

WETENSCHAP
Ook de wetenschap wordt door deze grote jongens gestuurd. Want het eten wat vroeger gewoon goed was, moet nu eerst bewezen worden. Het gezegde ‘an Apple a day, keeps the doctor away’, komt heus niet uit de lucht vallen (die appel misschien wel). Het eten van een appel per dag doet heel veel goeds voor je gezondheid. Maar tegenwoordig moet dat eerst bewezen zijn. Het eten van pizza of een koekje bij de koffie hoeft dat niet. Zou het niet normaler zijn om de industrie te laten bewijzen dat hun producten geen schade doen aan de gezondheid? In plaats van andersom, dat je moet bewijzen dat het goed voor de gezondheid is? Zeker wanneer het producten betreft die al honderden, zo niet duizenden jaren worden gegeten? En omdat veel wetenschappelijk onderzoek wordt gesponsord, is de vraag wat er werkelijk waar is.

ONWIJS LEKKER
Als je echt wilt weten wat je op je bord hebt, produceer het dan zelf. Of samen met je buren. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om gemeenschappelijke tuinen te creëren. Niet voor het mooi, maar functioneel. Je eerste eigen paprika of wortels, hoe lelijk ze ook zijn geeft een enorme voldoening. En smaakt onwijs lekker.

kromkommer wortels

1 reactie op “de wereld op z’n kop”

  1. Heel mooi geschreven Trudy, idd en de wetenschap verandert weer elke dag en we blijven maar hangen aan de wetenschap. Ook als die al weer bewezen heeft dat de “oude” wetenschap niet meer van toepassing is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *