december: stress of gezelligheid

ZWARTE PIET (ja, bij ons is ie nog steeds zwart)

Als het laatste blaadje van de kalender in beeld komt dan begint het meestal al. Bijna sinterklaas, maar we doen helemaal niet aan sinterklaas. Toch levert het geregel een bepaalde druk op. Paleopepernoten bakken, biodynamische banketstaven. Heerlijk, maar toch meer werk dan gedacht. Dochterlief speelt al jaren zwarte piet, maar heeft besloten er dit jaar vanaf te zien. Kleindochter geloofd nog dus we kunnen nog niet ‘open-en-bloot’ over sint en z’n pieten praten. Want een paar schoenen kan een hoop vragen opleveren. Zwarte piet praatte net als tante Margriet, en ze heeft ook dezelfde schoenen. De foto’s van zwarte-tante-piet en kleindochter hebben we gelukkig nog.

 

BOOM

De overburen hebben al ruim voor sinterklaas de kerstboom opgetuigd en de kerstversiering opgehangen. Ik heb me altijd voorgenomen ‘eerst sint eruit, dan de kerstboom erin’. Ik zie de kerstboom bij de buren en besluit dat ik bij m’n eigen standpunt blijf. Maar ga wel alvast een boom uitzoeken. En ja, we zijn vroeg voor onze doen, en hebben dan ook een hele mooie boom. Als je veertien dagen later gaat, zijn de mooiste wel weg merk ik nu.

 

KERSTBALLEN

Het is 6 december, kleindochter Sabine komt mee de kerstboom optuigen. Eerst de lampjes erin, dan de slingers en als laatste de ballen en engeltjes. De eerste mag zij doen. Pats…, scherven op de grond. Eerst stofzuigen. De tweede bal moet oma dan maar doen. Pats…, ook ik laat de bal vallen. Sabine glimlacht weer. Ze is niet de enige die ballen kapot laat vallen. Ze durft weer mee te doen. Maar zo ben je snel door je ballen heen. de kat kan ze niet meer kapot maken, daar hebben we enkele maanden geleden afscheid van moeten nemen. De indeling van de boom kan nu anders: ook glazen ballen onderin de boom. Het is een mooie boom geworden. De andere versiering doen we ook samen. Ruitjes van plakband op het raam. Niet perfect vierkant en recht. Met een kleindochter van zeven leer je je perfectionisme wel af.

 
PLANNING

Dan wil ik ook allerlei werk wat nog niet helemaal af is weggewerkt hebben voor het einde van het jaar. En steeds vraag ik me af: waarom wil ik dat NU af hebben? Dat had toch al eerder gekund? Of hoeft niet zo heel nodig af? Maar toch heb ik die drive om het wel te doen. En dan komen er altijd van die onverwachte klusjes tussendoor.  Die tussendoor klusjes nekken m’n planning altijd. Ik vraag me af of dit aan mij ligt. Of heeft iemand anders die tussendoor verstoorders ook?

 

KERSTDAGEN

En dan komt het grootste geregel. Wie doet wat met de kerstdagen? Ieder wil van alles. Het valt niet mee om een planning te maken als je rekening wilt houden met je gezin, je eigen familie, schoonfamilie, ex-familie, schoon-ex-familie. Ik laat het maar over me heen komen en wacht af wat de rest wil. Als we met z’n tweeën overblijven is het mij ook goed. Een heerlijk biefstukje en een mooie film. Jammer, dat wordt het toch niet. Ze hebben het namelijk voor elkaar gekregen om het voor iedereen naar de zin te regelen. En ook ik ben heel tevreden met de planning, ik hoef me niet zo druk te maken.

 

KERSTMAN

Maar de kerstman schiet er wel bij in. Dat kon nergens meer gepland worden. Vorig jaar kon het ook alleen op tweede kerstdag om half acht ’s ochtends. Dat vond ik toch te gortig. De kinderen zijn met de kerstdagen op vakantie, de rest van de familie viert het thuis. En om de kerstman op 2 januari langs te laten komen… Ik gun die man ook zijn welverdiende rust. Dus geen kadootjes dit jaar.

 

MARATHON

De week tussen kerst en nieuwjaarsdag levert mij meestal het ‘open-window-fenomeen’ op. Een marathonloper is de dagen na het lopen van de marathon gevoeliger voor allerlei virussen en bacteriën. Zo is het bij mij na kerst. Ik loop blijkbaar vanaf 1 januari tot 26 december een marathon. En val dan een van de laatste dagen van het jaar om. Dit geeft mij het recht oud-en-nieuw over te slaan. Dit is al jaren mijn minst favoriete feestdag. Niet omdat ik ziek ben, maar omdat allerlei mensen die je nauwelijks kent opeens klef gaan doen. Je krijgt zoenen van wild vreemde mensen die je ooit in de supermarkt alleen gedag zegt. Dat hoeft voor mij niet. Op 2 januari is het voorbij, hoef ik alleen echt bekenden te zoenen, de rest krijgt een hand.

En mijn nieuwe marathon begint weer…

kerstkat
kerstkat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *