decemberstress

ZWARTE PIET

Als het laatste blaadje van de kalender in beeld komt dan begint het meestal al. Bijna sinterklaas, maar we doen helemaal niet aan sinterklaas. Toch levert het geregel een bepaalde druk op. Paleopepernoten bakken. Dochterlief speelt al jaren zwarte piet, kleindochter geloofd nog. Een paar schoenen kan dan een hoop vragen opleveren. Zwarte piet praatte net als tante Margriet, en ze heeft ook dezelfde schoenen. Vlug een foto van samen om over enkele jaren nog herinneringen op te kunnen halen. Snel naar een andere zwarte piet voor er nog meer vragen komen.

 

BOOM

De overburen hebben op 2 december de kerstboom al opgetuigd en de kerstversiering opgehangen. Ik heb me altijd voorgenomen ‘eerst sint eruit, dan de kerstboom erin’. Ik zie de kerstboom bij de buren en besluit dat ik bij m’n eigen standpunt blijf. Maar ga wel alvast een boom uitzoeken. En ja, we zijn vroeg voor onze doen, en hebben dan ook een hele mooie boom. Als je veertien dagen later gaat, zijn de mooiste wel weg merk ik nu.

 

BALLEN KAPOT

Het is 6 december, kleindochter Sabine komt mee de kerstboom optuigen. Eerst de lampjes erin, dan de slingers en als laatste de ballen en engeltjes. De eerste mag zij doen. Pats…, scherven op de grond. Eerst stofzuigen. De tweede bal moet oma dan maar doen. Pats…, ook ik laat de bal vallen. Sabine glimlacht weer. Ze is niet de enige die ballen kapot laat vallen. Ze durft weer mee te doen. Maar zo ben je snel door je ballen heen. Toch is het een mooie boom geworden. De andere versiering doen we ook samen. Ruitjes van plakband op het raam. Niet perfect vierkant en recht. Met een kleindochter van vier leer je je perfectionisme wel af.

 

PLANNING

Dan wil ik ook allerlei werk wat nog niet helemaal af is weggewerkt hebben voor het einde van het jaar. Het valt me mee deze keer. En dan gaat het stormen en waait een buitenbord kapot. Opgeven bij de verzekering en het bord repareren. Die tussendoor klusjes nekken m’n planning altijd. Ik vraag me af of dit aan mij ligt. Of heeft iemand anders die tussendoor verstoorders ook?

 

KERSTDAGEN

En dan komt het grootste geregel. Wie doet wat met de kerstdagen? Ieder wil van alles. Het valt niet mee om een planning te maken als je rekening wilt houden met je gezin, je eigen familie, schoonfamilie, ex-familie, schoon-ex-familie. Ik laat het maar over me heen komen en wacht af wat de rest wil. Als we met z’n tweeën overblijven is het mij ook goed. Een heerlijk biefstukje en een mooie film. Nee, dat wordt het toch niet. Ze hebben het voor elkaar gekregen om het voor een ieder naar de zin te regelen. Dat wordt dit jaar dan twee etentjes op eerste kerstdag en tweede kerstdag zijn we ‘vrij’.

 

KERSTMAN

Maar de kerstman schiet er wel bij in. Dat kon nergens meer gepland worden. Vorig jaar kon het ook alleen op tweede kerstdag om half acht ’s ochtends. Dat vond ik toch te gortig. Degenen die nog wat van de kerstman willen kunnen derde kerstdag hun kadootje komen halen. Of vierde of vijfde kerstdag. En anders gewoon niet.

 

MARATHON

De week tussen kerst en nieuwjaarsdag levert mij meestal het ‘open-window-fenomeen’ op. Een marathonloper is de dagen na het lopen van de marathon gevoeliger voor allerlei virussen en bacteriën. Zo is het bij mij na kerst. Ik loop blijkbaar vanaf 1 januari tot 26 december een marathon. En val dan een van de laatste dagen van het jaar om. Dit geeft mij het recht oud-en-nieuw over te slaan. Dit is al jaren mijn minst favoriete feestdag. Niet omdat ik ziek ben, maar omdat allerlei mensen die je nauwelijks kent opeens klef gaan doen. Je krijgt zoenen van wild vreemde mensen die je ooit in de supermarkt alleen gedag zegt. Dat hoeft voor mij niet. Op 2 januari is het voorbij, hoef ik alleen echt bekenden te zoenen, de rest krijgt een hand.

En mijn nieuwe marathon begint weer…

sjors kerst1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *