diet of dieet

Het voorjaar is weer aangebroken. Voor veel mensen tijd om te gaan denken aan afvallen. In winterkleding valt een extra kilootje iets minder op dan in een luchtig bloesje.

Dieet
Er zijn inmiddels duizenden diëten, het ene nog meer belovend als het andere. Maar het bli-jven diëten. Een dieet is een tijdelijke voedings-aanpassing. Een tijdelijke aanpassing heeft meestal ook een tijdelijk effect. Je volgt een dieet ge-durende bepaalde tijd. Hebt gedurende die tijd ook effect, bijvoorbeeld afvallen. Vervolgens wordt het dieet gestopt en ga je terug naar je ‘normale’ voedingspa-troon. Vervolgens komen de kilo’s er met dezelfde gang weer aan. De con-clusie: dit was voor mij een onjuist dieet. En de volgende keer probeer je weer iets anders.

Diet
De engelse taal spreekt over ‘diet’. Hiermee be-doelen ze niet een dieet zoals wij bedoelen. Maar zij verstaan onder diet de voedingsgewoonte. Om werkelijk resultaat te boeken op lange termijn is het juist belangrijk je ‘diet’ te veranderen. En
niet steeds een dieet te volgen.

Waarom een dieet
In ons achterhoofd weten we eigenlijk allemaal wel dat matig eten de nor-maal is. Maar het vlees is zwak, en op iedere straathoek is eten te koop. Bij ieder feestje hoort gebak EN zoutjes EN hapjes EN bier EN …. En tja, dan kom je er na een winter achter dat er toch iets te veel kilo’s aanzitten. De discipline voor een, twee of vier weken een dieet volgen is vaak nog wel op te brengen. Om levenslang ons ‘diet’ te veranderen klinkt minder aanlokkelijk in de oren.

Van dieet naar voedingsgewoonte
Maar ons voedingspatroon aanpas-sen, onze ‘diet’ in plaats van een dieet, heeft op onze gezondheid en op ons gewicht een veel beter effect. Als we dit geleidelijk doen dan laten we ons systeem (lichaam) niet te hard schrikken.
En dan hoeft het lichaam ook niet tegen te sputteren. Want direct weer groeien na een dieet is niets anders dan een tegen-reactie van het lichaam. ‘ik kreeg niets te eten de afgelopen drie weken, dus ik ga maar alles sparen wat ik binnen krijg. Wie weet komt er binnenkort weer een hongersnood (dieet)’. En vervolgens groei je weer uit je nieuwe kleren.

Oervoeding
Wij zijn voorstander van oervoeding. Maar je kunt er ook
een andere voedingsleefstijl op na houden. Het gaat erom dat je je er prettig bij voelt, goed in je vel zit, gezond en vitaal bent. Voeding is tenslotte bedoeld als ener-gieleverancier voor alle weef-sels en organen.

Paleo-diet
De engelse taal blijft in dit geval toch makkelijker dan de onze. Paleo-diet ‘bekt’ mijns inziens toch beter dan oervoedingsvoedingsge-woonte.

diet of dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *