drink je eten, eet je drinken

Heel veel mensen hebben last van hun darmen. Nog veel meer mensen hebben last van klachten die gerelateerd zijn aan de darmen. Zonder dat je het beseft. Eczeem, hooikoorts, gewrichtsklachten, geirriteerdheid, depressiviteit, hoofdpijn, het kan allemaal te maken hebben met een onvoldoende goed functionerende darm.

 

MOND-TOT-KONT-BUIS

Je kunt het hele maagdarmstelsel voorstellen als een buis. Een buis die begint bij de mond. En eindigt bij je kont. Een mond-tot-kont buis. Met in ieder deel een eigen specifieke functie.

 

THERAPIE

Als er klachten zijn van het maagdarmstelsel of van hieraan gerelateerde organen, dan wordt bij therapie vaak de nadruk gelegd op de darmen. Veel minder op de andere delen van de hele buis. Maar als je iets wilt verbeteren is het goed om bij het begin te beginnen.

 

MOND

Daarom is beginnen in de mond een goede start. En waar is de mond goed voor? Om je eten een bepaalde consistentie te geven voordat het verder het lichaam in gaat. Het is de bedoeling dat er enzymen gemaakt worden als er eten of drinken binnenkomt. Deze enzymen zijn nodig voor de start van het verteringsproces. En de enzymen ontstaan met name als je kauwt.

 

KAUWEN

Het is goed om je eten flink te kauwen. Veel mensen eten heel snel en kauwen te weinig. Kauw je eten tot het vloeibaar is. Dan is de hele hap doordrenkt met enzymen en zal de verdere vertering veel beter verlopen en worden de voedingsstoffen beter opgenomen.

Maar het is ook nodig om je drinken te kauwen. We vergeten weleens dat dranken eigenlijk gewoon voeding zijn. En verteerd moeten worden. Daar zijn ook weer die enzymen voor nodig. Door je drinken te kauwen, ontstaan er enzymen in je mond en vermengen zich met de vloeistof. Om te voorkomen dat je gaat opstijgen van teveel gasvorming.

 

De eerste stap in het oplossen van problemen is goed kauwen. Je eten kauwen net zo lang tot het vloeibaar is. Je drinken kauwen tot het verzadigd is met enzymen. Een lepeltje bij ieder glas drinken is misschien een goede optie om je je er aan te herinneren…

lepels te kust en te keur (bron: 360magazine)
lepels te kust en te keur (bron: 360magazine)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *