duurzaam en groen

mijn-17-dagen-schrijven-challenge: dag 5

Het is op dit moment trendy om te zeggen dat je bedrijf ‘duurzaam en groen’ is. Het klinkt mij al bijna als een containerbegrip in de oren.

Het wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt. Als je twee euro kunt besparen op (fossiele) energie ben je al duurzaam bezig. Heb je drie planten op de receptiebalie staan, ben je groen.

 

BEWUSTWORDING

Zeker, ik juich de bewustwording toe, enorm zelfs.

Ik vind het alleen jammer dat het predicaat ‘duurzaam en groen’ direct gekoppeld wordt aan economische groei.

Het lijkt nu net of je door duurzaam en groen label te hebben, gelijk je bedrijf op de kaart hebt staan. En een enorme groei kunt doormaken. Maar je moet nog net zo hard werken om je bedrijf tot een succes te maken.

En weten al die ondernemers die ‘duurzaam en groen’ in hun kernwaarden hebben staan wat er eigenlijk mee bedoeld wordt? Of laten ze zich een (dure) innovatieve techniek aansmeren om dat groene label te krijgen? Zonder te beseffen dat groen ook in je hoofd en gevoel moet zitten. De ondernemer dient in de eerste plaats zelf ‘groen en duurzaam’ te zijn. En dan wordt z’n bedrijf dat ook.

 

HR-KETEL

Als particulier kan ik een HR-ketel aanschaffen, die is zuiniger in gebruik. En omdat ie zuiniger is, kan ik de verwarming een graadje hoger zetten. Kost het mij in de portemonnee net zoveel en zit ik er warmpjes bij!

Maar dat was niet de bedoeling van de “groenere” verwarmingsketel.

 

LAMMETJES KIJKEN

Nogmaals, ik ben blij met de bewustwording. De poeha eromheen vind ik overdreven. Wij komen uit het groen. Honderd jaar geleden wisten we dat bijvoorbeeld melk van een koe kwam. Wisten we dat het jong van een schaap een lam is. Tegenwoordig wordt dit via een powerpoint presentatie op de basisschool aan de kinderen verteld. Kinderen hebben ‘het groen’ niet meer in hun genen, ze voelen het niet meer. Ze gaan 1 of 2 keer in hun hele basisschool loopbaan lammetjes kijken. Om te gaan huilen als ze een beetje poep aan hun vingers hebben…

 

GROEN ALS STANDAARD

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig op een boerderij verblijven een beter functionerend immuunsysteem hebben. Dus ja, het is goed voor ons, onze gezondheid en daarom voor onze economie om met groen bezig te zijn. Maar ‘groen’ zou de standaard horen te zijn. En alles wat niet-groen is gedemotiveerd.

 

DROOM EN WERKELIJKHEID

Mijn droom: terug naar de basis met alle kennis en kunde die we nu hebben in de eenentwintigste eeuw. En wat die basis dan inhoud?

Ecologische voeding, heerlijk natuurlijk gevitaliseerd water, echt schone lucht, houden van elkaar en respect voor alles wat leeft. Het is nog een droom. Een droom kan alleen werkelijkheid worden als er aan gewerkt wordt. Daar ben ik mee bezig. Ik hou je op de hoogte.

.IMG_5096

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *