er moet me iets van het hart…

SOCIAL MEDIA
Ik volg enkele facebookgroepen, twitteraars en andere social media kanalen die over gezondheidsvraagstukken discussiëren. Ik ben blij om te zien dat er een enorme bewustwording gaande is. Bewustwording ten opzichten van de eigen gezondheid. Maar wat mij opvalt is de nog veelal ‘kort-door-de-bocht’ denktrand. Bij twitter kan ik me dat nog voorstellen, je hebt tenslotte maar 140 tekens ter beschikking. Maar ook dan is een genuanceerde vraagstelling en dito antwoorden de aangewezen weg.

MAGIC BULLET
Gelukkig komt er meer vraag naar natuurlijke oplossingen. Maar nog steeds worden er ‘magic bullets’ verwacht. Je hebt een gezondheidsprobleem en voor ieder probleem is een pilletje. Zeker op facebook kom ik vragen en antwoorden tegen waar m’n tenen van gaan krommen. Allerlei klachten, aandoeningen en ziektes worden in vijf woorden neergezet in vragende zin. Hierop wordt dan door een tiental mensen gereageerd met steeds een enkelvoudige ‘oplossing’.

PERIODE VOORAF
Aan praktisch iedere klacht of aandoening gaat een proces vooraf. Er komen verschillende factoren bij elkaar. Uit die combinatie van factoren ontstaat bij de een hoofdpijn en bij de ander een candida infectie. Een derde heeft tientallen jaren nergens last van en heeft ‘plotseling’ kanker…

De soort vragen waarop ik hier doel zijn bijvoorbeeld: ‘ik ben 49 en heb sinds enkele weken iedere week minstens 1 dag hoofdpijn. Ben ik in de overgang?’ Er wordt dan geantwoord met allerlei voorstellen voor huismiddeltjes of een enkelvoudig supplement (zonder dosering of specificatie). Als er dan twaalf mensen reageren met allemaal een ander voorstel, heb je bij elkaar wel een complexe aanpak. Maar is dat ook de aanpak die bij jou past? De voorafgaande periode en diagnosestelling zit namelijk complexer in elkaar dan alleen de constatering ‘in de overgang’. Stel dezelfde vraagsteller is vijfentwintig jaar geleden burnout geweest. Hiervan naar behoren opgeknapt. Tien jaar geleden een auto-ongeval gehad met een lichte hersenschudding. Ook dit was na enkele weken over. Drinkt 6 bakken koffie per dag en heeft een zittende baan. Kijk, nou wordt de informatie al wat ruimer en kan er al iets genuanceerder op gereageerd worden. Bij nog wat verder doorvragen blijkt dat de vraagsteller al jaren lichte verspringende gewrichtsklachten heeft, maar dat vind ze inmiddels al ‘gewoon’.

COMBINATIE VAN FACTOREN
Nogmaals, de meeste aandoeningen ontstaan door een combinatie van meerdere (complexe) factoren en vergen een goede intake of anamnese. Als de hele geschiedenis en situatie in kaart is gebracht kan een onderbouwd advies gegeven worden. En ja, ik weet ook wel, je gaat niet zomaar je hele ziel en zaligheid direct op facebook gooien. Maar is het niet handiger om dan wat namen of adressen door te spelen van goede therapeuten of artsen? En ja, ik weet ook wel, via social media is het advies gratis, bij die arts of therapeut moet je betalen… Maar ook hier geldt zeer regelmatig: goedkoop is duurkoop.

VAN HET HART
Hè, hè, gelukkig, ik ben het kwijt. Mijn hart voelt lichter, m’n tenen kunnen weer recht. Zeker, bij een verkoudheidje kun je best zelf wat dokteren of een adviesje vragen via social media. Maar aandoeningen als burnout, kanker, reuma, hypothyreoidie en noem maar op, zijn te complex. Mijns inziens moet je de (zeker goed bedoelde) adviezen van elke willekeurige leek zien als een soort arm om je schouders. En ja, dat voelt goed. Maar je moet daarna nog steeds zelf aan de slag, samen met een goede (natuurgeneeskundige) arts of therapeut.

een glimlach, hoe groot of klein ook, doet je goed
een glimlach, hoe groot of klein ook, doet je goed

1 reactie op “er moet me iets van het hart…”

  1. Beste Trudy,

    Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Zo zie ik ook veel berichten voorbij komen via Social Media en denk ik ook bij mijzelf, hoe kan je hier nou een constructief antwoord op geven als je de situatie niet weet. Ik leg ook altijd aan mijn cliënten uit dat de meeste aandoeningen ontstaan door een combinatie van meerdere (complexe) factoren en geef ik vervolgens het belang aan van een goede anamnese. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat er dan wordt geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden (zowel regulier als alternatief) / paden die zijn te bewandelen om tot gezondheidsverbetering te komen die passen bij de behoefte en de prioriteit van de cliënt. Dat laatste stukje wordt ook nog wel eens gemist bij een therapeut of arts met zijn of haar eigen specialisatie (ze willen graag zelf behandelen, wat ik wel begrijp). Vandaar ook mijn initiatief Expeditie Gezondheid: wegwijs in de alternatieve gezondheidszorg (met in acht nemende dat reguliere zorg altijd ook wordt / is bewandeld).

    Gezonde groeten,
    Martje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *