februari: reinigingsmaand

Februari komt van het woord Februa, de grote reiniging. In de Romeinse tijd was dit het festival van de rituele zuivering, boetedoening en vruchtbaarheidsfeesten. Oorspronkelijk was de opschoning bedoeld om de stad Rome of het Romeinse rijk te ontdoen van kwade geesten, waardoor de gezondheid en vruchtbaarheid van de mensen werd bevorderd of verbeterd. De priesters van Pan renden naakt door de stad Rome. Ze sloegen de vrouwen met een roede om zo de vruchtbaarheid te bevorderen.

SPROKKELEN
Sprokkelen doet ons vermoeden dat dit van het werkwoord ‘hout sprokkelen’ komt. Niets is minder waar. Sprokkelen is afgeleid van de vruchtbaarheidsfeesten. De vrouwen dienden gereinigd te worden om vruchtbaarder te worden. Voor de reiniging waren ze smerig, ‘spurcus’. Hier is het woord sprokkelen van af geleid.

 

REGEN

Bij opschonen hoort wassen, dit is gerelateerd aan de vele regen die in deze maand valt. Door de vele regen ontstaat er modder of drek. Dit is op dit moment ook buiten heel duidelijk. Ik zie mijn kaplaarzen dan ook niet als overbodige luxe bij mijn dagelijkse tochtjes naar de wei. Zo erg dat ik zelfs op mijn sokken in de modder heb gestaan. Mijn laarzen twee stappen terug vastgezogen in de blub.

 

ZINLOOS
Overigens bestond de maand februari in de tijd van de Romeinen nog niet. De Romeinse kalender telde maar tien maanden. Men vond dat in de huidige maanden januari en februari niks te doen was, dus had het ook geen zin deze tijd een naam te geven. In maart begon het jaar. En december duurde lang, heel lang. Uiteindelijk heeft men januari en februari toegevoegd. Dit was dus aan het eind van het jaar. De schrikkeldagen plakten ze aan het eind van het jaar. Dat was aan het einde van februari.

En een zinloze maand kon ook wel een dag missen ten gunste van augustus. Keizer Augustus vond dat ‘zijn’ maand net zoveel dagen moest hebben als juli (wat vernoemd is naar keizer Julius Ceasar). Augustus wilde niet onderdoen aan zijn voorganger.

 

SCHRIKKELDAG
Om de kalender synchroon te laten lopen hebben we eens per vier jaar een extra dag in februari. Deze 29e februari is een beetje rare dag. Hierdoor heeft het geleid tot allerlei bijgeloof. En leuke en nare gevolgen. Ook zelf heb ik dit achttien jaar geleden ervaren. Ik lag in het ziekenhuis om te bevallen van mijn derde kind. De bevalling vlotte niet echt. De gynaecoloog vroeg of ik wel een kind wilde baren op 29 februari. Mij maakte het op dat moment niet uit, als ze maar geboren werd. En toch heeft ze het kunnen rekken tot de volgende dag. Dus is mijn dochter een dilemma bespaard gebleven. Zij hoeft zich niet ieder jaar weer af te vragen of ze haar verjaardag een dag vroeger of later moet vieren.

Tot 300 jaar geleden was 29 februari geen echte dag. Je moest op die dag geen zaken doen. Was iemand die op die dag is geboren dan ook niet echt?

 

ZELDZAME ZIEKTEN
Omdat 29 februari een zeldzame dag is, is het ook de dag van de zeldzame ziekten. Ziekten die zelden voorkomen of waarvoor nog geen remedie is gevonden.

 

RITUELEN EN GEDENKEN

Naast de reinigingsrituelen kent februari nog vele andere feesten of rituelen. Maria Lichtmis, 40 dagen na kerstmis, 2 februari. Op deze dag wordt traditie getrouw pannenkoeken gebakken.

14 februari is de gedenkdag van Sint Valentinus. Het feest van de liefde, Valentijnsdag. Ook Shiva en Boeddha hebben een herdenkingsdag in februari. Verder worden de Februaristaking en de Watersnoodramp herdacht.

Sinds enkele jaren kennen we ook de warme truiendag. Dit is een dag om je bewust te zijn van je energieverbruik. Je zet op die dag de verwarming een graadje lager, draait zoveel mogelijk elektrische apparaten uit en trekt zelf een dikke trui aan. De trui was dit jaar trouwens overbodig, zo warm was het. Maar je had ‘m toch aan kunnen trekken, ook al liep je dan voor gek.

Want voor gek lopen mag en kan in februari. Tijdens het carnaval. Per definitie de tijd je gek mag doen. Een paar dagen helemaal uit je dak gaan. En dan veertig dagen vasten, tot aan Pasen.

 

DETOXKUUR

Een mooie maand om ook in onze huidige tijd een reinigingsritueel uit te voeren. Een korte of langere detoxkuur of vasten. Zelf of onder begeleiding van een detoxcoach of natuurarts. Je kunt al beginnen met voeding te eten wat reinigend werkt. Appels, citroen, prei of boerenkool. Wil je meer weten of begeleid je reinigingsritueel uitvoeren? Je bent van harte welkom.

detox2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *