forward to basics

Er is niets nieuws onder de zon. Een gevleugeld gezegde, maar aan de andere kant doen we allemaal regelmatig of we het ei van Columbus hebben ontdekt. Dat we echt iets nieuws hebben, echt vernieuwend bezig zijn. Een nieuw middel, een nieuwe therapie, een nieuwe techniek. Nee, er is echt niets nieuws onder de zon. Ook niet binnen de vakgebieden die te maken hebben met gezondheid.

 

DE NATUUR

De natuur, het universum, heeft alle antwoorden al in zich. Alleen wij zijn ze vergeten. Door zo hard te zoeken naar iets ‘nieuws’, zien we de gewone dingen niet meer. Of we gooien het aan het kant ‘dat is te gewoon, dat kan niet waar zijn’. De natuur is veel ouder en ook wijzer dan de mensheid.

 

ARROGANT

Wie zijn wij om zo arrogant te zijn, dat we alles uit de natuur bewezen willen hebben? De eerste vraag die opkomt wanneer ik over de natuur of natuurgeneeswijzen begin is: ‘is het evidence based’? Nee, het eten van een appel is niet dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzocht. Maar het is wel goed voor je, en voor je gezondheid ook. Lekker ook nog. Wij denken dat we de hele natuur wel onder controle kunnen krijgen en houden. En dan zijn we zover (denken we) en dan gebeurt er weer een of andere natuurramp. Oh, dat stukje waren we nu net even vergeten. De natuur laat zich niet aan banden leggen door onze regels. De natuur heeft haar eigen wetten. En die wetten zijn veel krachtiger dan de onze.

 

BACK TO BASICS, NU, FORWARD TO BASICS

Het is beter deze natuurwetten weer te gaan leren. Niet alleen leren, maar juist ook te gaan voelen en ervaren. Echt eten, natuurlijk eten. Puur, eerlijke en totale voeding. Echt bewegen, natuurlijk bewegen, in de natuur bewegen. ’s Nacht naar de sterren kijken. En ’s morgens een kopje koffie bij die oude alleenstaande  buurvrouw. Allemaal zaken die veel beter werken dan dat paracetamolletje of ritallinnetje.

Maar moeten we dan al onze luxe, al ons onderzoek aan de kant gooien? Nee, gebruik alles in dienst van de natuur, zonder de natuur leeg te trekken. We gaan vooruit, blijven vooruit gaan. We leven vandaag, in het nu. Mogen leren van het verleden. En gaan vooruit naar de toekomst met al onze ‘bagage’. Dat is helaas het lot van de mensheid. De hele natuur bekommerd zich namelijk niet om gisteren of morgen, maar IS, in het NU.

de natuur in een van de vele prachtige verschijningen
de natuur in een van de vele prachtige verschijningen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *