galstenen

Galstenen:

wat zijn dat eigenlijk? Het woord zegt het al: stenen in de gal-blaas.

Hoe komen die daar dan?

Galvloeistof ontstaat in de lever. Deze vloeistof bevat een grote hoeveelheid vocht, water. Via meerdere gangetjes komt deze vloeistof in de galblaas. De galblaas zorgt dat de vloeistof wordt ingedikt. Er wordt vocht uit de vloeistof gehaald.

Als de vloeistof teveel wordt ingedikt, kunnen er stenen ontstaan. In eerste instantie zijn dit geen echte stenen, maar een soort gummi-achtige proppen. Naarmate ze langer in de galblaas blijven zitten worden ze steeds harder. En kunnen zo ‘echte’ stenen worden.

Er bestaan twee soorten galstenen: cholesterolstenen en bilirubinestenen. Twee producten die in de lever worden gemaakt en naar de galblaas vervoerd worden.

 

SPIJSVERTERING

Gal vloeistof is nodig voor de spijsvertering, met name de vetvertering is afhankelijk van de hoeveelheid galzouten die in de darm terecht komen. De lever produceert dus de stof, de galblaas maakt er een dikke vloeistof van. En als er vet in een maaltijd zit, dan knijpt de galblaas samen, waardoor de galzouten in de twaalfvingerige darm (net onder de maag) terecht komen. Hier helpen deze galzouten mee met de spijs- of vetvertering.

 

WANNEER ONTSTAAN GALSTENEN?

Als je vaak eet, en zeker wanneer je bijna altijd eenzelfde hoeveelheid vet eet, dan weet de galblaas niet zo goed wanneer ie goed moet samenknijpen. Hierdoor kan er galvloeistof in de galblaas achterblijven. Deze wordt dan in een volgende indikkingsronde nog verder ingedikt. Tot er uiteindelijk proppen of stenen worden gevormd.

 

SCHRIKKEN

Om dit te voorkomen is het goed om de galblaas regelmatig een soort van schrikreactie te geven. Dit is ook onderdeel van de galleverkuur: een hele dag geen vetten eten, en alleen aan het einde van de dag een grote hoeveelheid vet eten of drinken. De galblaas ‘weet’ nu zeker dat ie moet samenknijpen, en doet dat dan ook. En knijpt zo de galblaas leeg, met de proppen die er al inzitten.

 

CHOLERSTOL OF BILIRUBINE

We zagen al dat er twee soorten galstenen zijn. Dit hangt af van de samenstelling van de galvloeistof. Als er veel, te veel cholesterol aanwezig is, zullen er cholesterol stenen ontstaan. Zit er teveel bilirubine in de galvloeistof, ontstaan er vanzelfsprekend bilirubine stenen.

 

Cholesterol is grondstof voor hormonen, ook voor het stresshormoon cortisol. Wanneer iemand stress heeft, zal de lever meer cholesterol aanmaken. Hiervan kan dan ook meer in de galvloeistof terecht komen. Of wanneer er andere hormonale verstoringen zijn, zal de lever hierbij proberen te helpen door zijn cholesterolhuishouding aan te passen.

 

Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen. Voor de afbraak zijn verschillende B-vitamines nodig. Door verschillende omstandigheden kunnen B-vitamines door andere systemen worden opgebruikt, zodat voor de afbraak van rode bloedcellen te weinig overblijft en de bilirubinehuishouding verstoort raakt. Een vitamine-B-tekort kan onder andere onstaan door veel stress, roken of het gebruik van de pil.

 

STRESS

Hieruit kunnen we concluderen dat stress een belangrijke factor is bij de vorming van galstenen. Stressreductie of ontspanningstechnieken zouden dan galstenen kunnen helpen voorkomen.

 

OPERATIE

De huidige tendens is nog steeds om de galblaas te verwijderen wanneer er stenen in zitten. Maar zoals we boven hebben gezien, heeft de galblaas wel degelijk een functie. Zonder galblaas zal de galvloeistof niet meer worden ingedikt. Althans veel minder dan voorheen. De vraag is dan hoe goed de spijsvertering daarna nog zal plaatsvinden. En uit onderzoek blijkt dat wanneer de galblaas is verwijderd er toch nog steeds stenen kunnen worden gevormd. Dit gebeurt dan in de galgangen van de lever. Het zijn dan geen galstenen meer, maar leverstenen. Maar eigenlijk zijn het nog steeds dezelfde stenen.

 

ZELF VERHELPEN

Wat kun je zelf doen om galstenen te voorkomen of te verhelpen?

  1. Er zijn verschillende kruidenmiddelen die stenen kunnen helpen voorkomen. En die reeds gevormde proppen (en zelfs stenen) weer kunnen verkleinen, zodat ze op de natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten.
  2. Zorgen dat je voldoende vitamine B’s binnenkrijgt (via voeding of anders via supplementen of een multivitaminepreparaat)
  3. Regelmatig een galleverkuur doen, hiermee verwijder je de proppen uit de lever- en galgangen
  4. Stress vermindering, zodat de hormoonhuishouding en de cholesterolproductie weer normaliseren
  5. Je medicijngebruik eens goed onder de loep nemen
  6. Een operatie kan altijd nog…

 

Er zijn dus meerdere wegen die naar een galsteen-vrij leven leiden. De snelweg, een operatie, is niet de enige optie. Bedenk dit voordat je onder het mes gaat.

galstenen
galstenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *