gezond is saai

VOEDINGSADVIES
In onze snelle tijd wordt je regelmatig letterlijk ziek van stress. Of van het letterlijk en figuurlijk te veel informatie moeten verteren. Je gaat naar de dokter of een therapeut. Krijgt daar bewegingsadvies. Leuk, je krijgt al allerlei ideeen welke hond je gaat aanschaffen, want dan heb je een goed excuus om te gaan wandelen. Of ‘ga eens op vakantie’, ook leuk, er even tussenuit daar is iedereen wel voor in. En natuurlijk gezonde voedingsadviezen,  suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en ga maar door. En bij dat laatste haak je af, bijna,  ‘dat is zo saaaai’. Nooit meer een boterham, nooit meer een ijsje of een koekje. Vooral dat “nooit meer…” dat doet het ‘m.
Maar zeg nou zelf, dag-in-dag-uit die zelfde bruine boterham uit het vriesvak halen, besmeren met plastic boter en daarop een plakje zweetkaas? Dat is niet saai? Toch maar dat voedingsadvies omzetten in daden, neem eens wat anders. Een heerlijk vers gekookt eitje. Of, een salade met zalm. En moet het even wat sneller, een smoothie met al het lekkers wat je kunt bedenken (en in huis hebt).  Ik weet het wel, geeft mij de laatste opties maar.

biet banaan smoothie banaan-bieten-smoothie

VOELEN, RUIKEN EN ZIEN
Ja, ja, ik weet het, het kost meer tijd. Je moet gaan nadenken als je je boodschappenlijstje maakt. Je kunt niet meer al multitaskend door de supermarkt. En dan moet je ook nog bedenken wat je gaat maken van al die nieuwe en verse ingredienten! Maar saai is het allerminst. Tussendoor nog even op internet voor dat net-even-anders-recept. Of de online timer voor het perfect gekookte ei. Verre van saai. Het is toch heerlijk om je eigen maaltijd te voelen, te ruiken en te zien ontstaan onder je eigen handen?

VERGETEN!
Na enkele weken zijn de gezonde lunches gewoongoed geworden. Kan weer bijna op de automatische piloot door de winkel, maar dat hoeft niet eens. Genietend van al het lekkers wat er te zien is, er aan ruiken, voelend (en in sommige winkels: proeven).
Maar dan, onderweg, lunch vergeten! Even een broodje-kaas bij de benzinepomp. Tja, en dat was altijd lekker? Nee hoor, morgen weer lekker een eigen gemaakte verrassende lunch.

Kort maar krachtig: gezond is helemaal niet saai!

1 reactie op “gezond is saai”

  1. Inderdaad helemaal niet saai, alleen maar veel lekkerder en leuk om steeds weer te experimenteren. Het is bij ons een gewoonte geworden en willen echt niet meer anders. Dat besefte we afgelopen zaterdag maar weer al te goed. Onze jongste zoon Lucas viel net voor etenstijd uit de boomhut en werd met ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat werd uren van onderzoeken en wij kregen inmiddels toch wel trek. We kregen eten aangeboden: Een klef, in plastic voorverpakt, broodje kaas. Bah wat smerig, zo’n kleffe deegbal in je mond, wat ergens in een diep gat verdwijnt en totaal geen verzadiging geeft. Met Lucas viel het gelukkig allemaal mee en om 22.00 uur mochten we naar huis, daar stond nog een heerlijke pan verse pompoensoep. Heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *