goed ontgiften is eerst een goede stoelgang

Ontgiften of detoxen komt helemaal ‘in’. Allerlei sapjes, kuurtjes en middelen worden aangeboden om je lijf te ontdoen van afvalstoffen. Je lichaam ontdoet zichzelf van afvalstoffen via meerdere fases. De laatste fase, de ontlasting, wordt regelmatig onderschat. Wil je jezelf goed ontdoen van je afvalstoffen, zorg dan eerst voor een goede ontlasting

WAT IS EEN GOEDE ONTLASTING
Maar wat is nou eigenlijk goede ontlasting? In de eerste plaats is de frequentie van belang. Minimaal eenmaal per dag ontlasting is bij ontgiften een must. Wanneer je minder vaak ontlasting hebt, dan blijven de afvalstoffen te lang in je darm. Je ontgiftingsorganen hebben zo hun best gedaan om de afvalstoffen in de darm, in je ontlasting te krijgen. Vervolgens blijven ze dan lang in de darm en worden ze weer terug opgenomen. Je ontgiftingsorganen moeten dezelfde afvalstoffen dan weer opnieuw gaan verwerken en uitscheiden.

VIES PRAATJE
Ten tweede hoe hoort de ontlasting er uit te zien? Als ik aan mensen vraag ‘hoe ziet je ontlasting eruit? ‘ beginnen ze allemaal een beetje te giechelen. Sommigen weten het niet eens, ze kijken nooit achterom. Toch is het handig  om dit af en toe wel te doen. Je weet dan de antwoorden op de vragen van het belangrijke vieze praatje. En je weet dan ook of jouw ontlasting voldoet aan de criteria: een mooie sigaar, pindakaaskleur of ietsje donkerder, plakt niet, zinkt naar de bodem en geurt weinig. Als je een ontgiftingkuur aan het doen bent stinkt de ontlasting vaak wat meer.

WC
Voor de controle is een wc met een plateau makkelijker. Helaas hebben we in onze huizen tegenwoordig bijna allemaal een wc zonder plateau en is je ontlasting verdwenen voor je er erg in hebt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een wc met plateau eerder veranderingen opmerken en er ook eerder iets aan (laten) doen.

VERBETEREN
Voldoet je ontlasting niet aan de criteria? Dan kun je hier zelf veel aan doen. Onjuiste ontlasting heeft namelijk veel met voeding en leefstijl te maken.
Hoe kun je de stoelgang verbeteren:

  • Voldoende water drinken. Maar wat is voldoende water? Dit is per persoon verschillend en heeft ook te maken met je activiteiten en de buitentemperatuur. Het hangt ook af van je voeding. Als je al veel vochtrijke voeding eet (bijvoorbeeld watermeloen), hoef je minder te drinken. Andersom als je veel droogvoer eet (brood), moet je meer drinken. Je kunt overigens ook teveel drinken. Een normale hoeveelheid is ongeveer 1,5-2 liter per persoon per dag. Als je meer drinkt houdt dan je mineralenhuishouding in de gaten en vul dit eventueel aan. En een vaak gehoorde smoes is ‘ik vind water niet lekker’. Alles wat we binnen krijgen hoeft niet alleen lekker te zijn, het heeft een functie. Maar je kunt de smaak van water wat verdoezelen door een beetje citroensap, klein beetje appelsap of sole toe te voegen aan je water. Dit maakt het drinken van voldoende water makkelijker.
  • voldoende vezels in je voeding. Oh, ik eet wel 10 sneetjes brood, dan krijg ik toch genoeg vezels binnen? Bedenk dat groenten en fruit veel meer vezels bevatten dan granen. Voor een goede ontlasting is het eten van groente en fruit dus beter dan het (extra) eten van vezels uit granen
  • Voldoende vetten. Eet ruime hoeveelheden vette vis, noten, avocado, roomboter of olie. Gebruik bij iedere maaltijd een bron van vet.
  • Eventueel wat magnesium. Magnesium heeft een effect op de spieren in de darmwand. Magnesium is er in meerdere varianten. Om de ontlasting te verbeteren is een minder goed opneembare variant aan te bevelen, bijvoorbeeld magnesiumoxide.
  • Regelmatig bewegen

WEG ERMEE
Detoxen is je ontdoen van ballast. Ook de stoffen in de ontlasting zijn ballast. Zorg dat je er vanaf komt, iedere dag. En kijk af en toe eens achterom.

een mooie drol
een mooie drol

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *