griep

Het schijnt te heersen. Met andere woorden veel mensen hebben er op dit moment last van, ik ook. Het brengt m’n hele schrijfritme van slag. Maar wat kun je nu het beste doen om er zo snel mogelijk vanaf te zijn?

 

WAT IS GRIEP?

Om te weten hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt, moet je eerst wat weten wat je gaat bestrijden, toch? Griep is een virus. Als dit virus je lichaam binnenkomt vraagt dit actie van je afweersysteem. Als je heel goed in je vel zit (anders gezegd: wanneer je ruim voldoende energie, ATP, hebt), kan zo’n virus uitgeschakeld worden zonder dat je er echt last van hebt. Maar heb je wat minder energie, dan gaat er in verhouding veel energie naar het afweersysteem. En dan merk je het wel, klachten, griepklachten. Een tekort aan energie kan vele oorzaken hebben: onjuist eten, teveel stress. Een lage buitentemperatuur is ook stress en kost meer energie omdat je lichaam meer warmte moet aanmaken. Daarom heeft een virus in de winter meer kans dan in de zomer.

 

GRIEPREACTIE

Er komt een virus binnen. Dit wordt gesignaleerd door het afweersysteem. Dit reageert direct, maar onspecifiek. Je voelt wel wat, maar weet nog niet wat het is, een beetje zware benen of een beetje keelpijn. Daarna geeft dit onspecifieke deel van je afweersysteem signalen door naar de rest van je immuunsysteem. Het specifieke deel wordt geactiveerd. Dit duurt ongeveer twaalf tot vierentwintig uur. En ja, dan wil het immuunsysteem alle energie hebben die er te krijgen is. En mag of kan er geen energie verspild worden aan andere zaken.

 

WAT TE DOEN

Om zoveel mogelijk het immuunsysteem te ondersteunen en geen energie te verbruiken aan andere (op dit moment minder noodzakelijk) zaken is het goed om:

  • geen sociale contacten te onderhouden: thuisblijven. We ‘moeten’ allemaal zo veel, maar als je ziek bent gaat je eigen gezondheid voor.
  • in bed gaan liggen: door in bed te gaan liggen voldoe je ook al aan de eerste voorwaarde en je spaart energie door niet te bewegen. Slapen geeft herstel.
  • niet eten: alle voeding die binnenkomt kost energie om verteerd te worden. Niet doen, ook al heb je van je moeder geleerd dat je ‘goed’ moet eten als je ziek bent.
  • veel drinken: als je een goede afweerreactie hebt, krijg je koorts en ga je zweten. Hierdoor verlies je extra vocht wat weer aangevuld moet worden. Water is ook belangrijk om de afvalstoffen die vrijkomen bij de afweerreactie goed en snel te kunnen afvoeren.
  • warm blijven: kleed jezelf goed aan, kruip ruim onder de dekens. Alles wat van buiten je lichaam warm houd is meegenomen, je lichaam hoeft dan zelf minder hard te werken om je temperatuur op peil te houden (maar zorg wel voor frisse lucht in je (slaap)kamer als je in bed gaat liggen)
  • kruidenthee of -drankjes: er zijn verschillende kruiden die het immuunsysteem ondersteunen, zoals gember, curcuma, tijm of Provençaalse kruiden, citroensap, vlierbessen of vlierbloesem, salie, ui en knoflook. Hier kun je allerlei lekkere mixen van maken, zelfs lekker als je ziek bent.

 

Samengevat houd het in: geef toe dat je griep hebt, trek je enkele dagen terug en ziek het uit. Dit kan soms wel veertien dagen duren.

 

VAAK GRIEP

Als je eenmalig per winter griep krijgt is er niets om je zorgen over te maken. Als je vaker griep krijgt, dan zou je eens naar je totale energiehuishouding kunnen kijken en dit aansterken voor de volgende winterperiode.

griep, je kunt er zomaar last van krijgen
griep, je kunt er zomaar last van krijgen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *