heelmeesters: HEEL de mens

Het woord HEEL is op twee manieren op te vatten. Heel, als totaal, de mens in zijn totaliteit. Dat is veel meer dan het lichaam. Als heelmeester is het de bedoeling (veel) verder te kijken dan alleen dat lijf.

Heel, van het werkwoord helen, kan ook betekenen: weer gezond worden of gezond maken. Als je deze twee betekenissen combineert kun je concluderen dat helen niet altijd wil zeggen dat je lichaam weer gezond wordt.

Vandaag ben ik ook weer met mijn neus op dit feit gedrukt. Ik kom net terug van een begrafenis. Een jonge vrouw met kanker heeft haar leven hier op aarde niet kunnen behouden. Maar wat ik uit de dienst heb begrepen is ze wel geheeld.

 

Dokters werden is een grijs verleden ook wel heelmeesters genoemd. Maar de huidige dokter kijkt (te)veel naar het lijf. En vergeet hiermee een zeer groot deel van de mens tegenover zich. Ja, in de huidige praktijk zitten een patiënt of cliënt tegenover de dokter. Eigenlijk zouden ze naast elkaar moeten zitten of staan. Zo zou ik het willen zien, een dokter die naast zijn cliënten staat. Als begeleider of gids, de mensen leiden in hun weg naar heelheid. Fysiek, mentaal, geestelijk, op alle vlakken. Maar dokters zijn het echte helen verleerd. De huidige dokters hebben het niet eens geleerd, laat staan verleerd. In 1995 heeft de cardioloog Lown hier reeds een boek over geschreven “The lost art of healing”. Het is een bestseller geworden. Want dat is tenslotte wat mensen willen: heel worden. Dat is heel wat anders dan behandeld worden.

 

In de laatste decennia zijn er binnen de geneeskunde vele nieuwigheden ontdekt. Nieuwe behandelingen, nieuwe apparaten die een behandeling versnellen. Maar heeft dit geleid tot een betere gezondheid? Heeft dit geleid tot meer heling? Het lijden (met een lange ij) lijkt er niet op verbeterd. Zijn we dan zo erg verdwaald binnen de geneeskunde? Want het wordt dan wel geneeskunde genoemd, maar hoeveel mensen genezen er nou echt? En is genezen hetzelfde als helen? Nee, in mijn visie niet. Genezen heeft mijns inziens toch meer met dat lijf te maken. Helen meer met de mens in zijn totaliteit, het Zijn.

 

Helen heeft namelijk te maken met heil  brengen. Een woord wat tegenwoordig weinig meer wordt gebruikt. Een heler brengt heil. Het enige woord dat dit begrip nog in zich heeft is Heiland. De Heiland is de brenger van heelheid. Een heelmeester in het kwadraat. Heil is gezondheid in de compleetste zin van het woord, dus ook veel meer dan dat “de symptomen van een ziekte zijn verdwenen”. Het woord heil heeft te maken met redding en volmaaktheid.

Het gaat dus niet om die te hoge cholesterol of die te hoge bloeddruk. Dit zijn ‘maar’ symptomen. De achterliggende problematiek is veel belangrijker: het verdriet, machteloosheid of angst. Voor verdriet zijn geen medicijnen. Voor eenzaamheid is geen apparaat die het oplost.

 

Geneeskunde zou heelkunde moeten worden. De huidige geneeskunde richt zich te veel op meetbare gegevens en resultaten. De mens wordt gezien als een soort machine, met hier een knopje aan en daar een knopje uit. Ze richt zich te weinig op de niet-meetbare factoren die bij lijden aan de orde zijn. Het verschil tussen behandelen en helen is fundamenteel. Heelkunde vraagt om heelmeesters in plaats van dokters. En dat vraagt om een geheel andere opleiding!  Ik hoop ooit nog eens zo ver te komen een echte heelmeester te zijn.

sabine engel

1 reactie op “heelmeesters: HEEL de mens”

  1. Michael en Enid

    Dag Trudy,

    Met wijzere woorden had je het nieuwe jaar niet kunnen beginnen!!! Mooi zou het zijn als deze gedachte door veel mensen gedeeld zou worden.

    Groeten van Enid en Michael

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *