het beste uit twee voedingspatronen

The best of both worlds!

 

TWIJFELS

Voordat ik aan mijn vegan-challenges begon had ik echt twijfels. Kan paleo en vegan wel samen? Hou ik dit wel vol? kom ik niks te kort?

Ik was bang dat ik zou gaan snaaien, graaien en snoepen.

Maar het is me 100% meegevallen.

Ik ben me nog meer gaan verdiepen, in beide eetpatronen.  En kom tot de volgende conclusive:

In beide voedingspatronen gaat het om ECHT, EERLIJKE VOEDING.

 

Onze verre voorouders waren jagers-verzamelaars. Het voedingspatroon bestond voor het grootste deel uit planten. Planten rennen nou eenmaal niet weg. En als je een heel veld (wilde) spinazie hebt gevonden, weet je de volgende dag nog waar dit staat en kun je weer nieuwe gaan halen. Beesten en beestjes bewegen, zijn de ene dag hier, de volgende dag weer ergens anders. Dus is het veel lastiger om een continuiteit te krijgen in dierlijke voedingsproducten.

 

OERGAN

En wat me nog het meest aanstaat, waar het me eigenlijk altijd al om te doen was: WHOLE FOOD, CLEAN FOOD, REAL FOOD.

Ik realiseer me nu: waarom zijn er in het Nederlands geen mooie woorden voor deze termen?

ECHT ETEN, BASIS VOEDSEL, TOTALE PRODUCTEN. Klinkt dat? Niet echt toch? Kunnen we met z’n allen geen mooie Nederlands woord verzinnen voor ‘echt, natuurlijk, totale voeding(sproducten)’? Er blijkt reeds een woord voor te bestaan, ook weer vanuit het Engels: het Pegan dieet. Nog steeds niet een leuk en mooi Nederlands woord. OER-GAN?

 

CHALLENGE

Daar gaat het mijns inziens namelijk om: laat de producten (plantaardig of dierlijk) op een natuurlijke manier groeien en groot worden. Oogst op momenten dat een product uitgegroeid, oftewel rijp is. Maak dan van het totale product een heerlijk gerecht. Ook het loof van rode bietjes is te gebruiken. Ook de organen van dieren zijn heerlijk.

Deze dierlijke producten blijven bij mij nog even achterwege. Ik ben tenslotte nog bezig met m’n vegan-challenge. En ik wil het een eerlijke kans geven, de gehele challenge afmaken en afronden.

 

VOORJAAR

Ik ben er inmiddels wel achter dat beginnen in februari met een dergelijke challenge niet de meest ideale periode is. Wat later in het voorjaar, als er allemaal weer nieuwe verse producten gaan groeien is achteraf een betere periode. Dat is mijn eerste korte conclusie. Verder doe ik er nog geen uitspraken over.

DOORZETTEN

Met de verzamelde walnoten uit eigen tuin, bewaarfruit, wintergroenten en spruitgroenten (uit zaden) komen we een heel eind. Ik ben al blij dat ik vele overeenkomsten heb ontdekt tussen vegan en paleo. Ik denk dat een combinatie waarschijnlijk wel mogelijk is. Maar blijft nog wel steeds mijn vraag bestaan: is dit oorspronkelijk ook de bedoeling geweest in ons koude kikkerlandje? Hier groeit in de winter namelijk niet zoveel. Je kunt natuurlijk nu alles in de winkel kopen, wat in de tropen een jaarrond groeit. Maar de gemiddelde Nederlander uit het jaar 976 kon dat niet. Deze at wat er voor handen was, ook ganzen die uit de lucht kwamen vallen…

Ik laat weer van me horen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *