het kost te weinig, dat kan niet werken

Sommigen noemen het ‘holistisch’, anderen ‘integraal’ of op z’n Engels ‘integrative’.  Het is jammer dat er steeds nieuwe woorden voor eigenlijk hetzelfde worden bedacht. Want ook ‘functional medicine’ beoogd hetzelfde. Het gaat steeds om het totaalbeeld van de persoon in kwestie. Soms heb ik het idee, dat er steeds nieuwe woorden worden uitgevonden om dan de oude benaming naar de achtergrond te kunnen schuiven, letterlijk en figuurlijk. Vaak gaat het om ego’s. En blijkbaar is er geen beroepsgroep waar zulke grote ego’s rondlopen als in de gezondheidszorg.

REGULIER OF ALTERNATIEF
Steeds een nieuwe naam voor hetzelfde wordt ingegeven door instanties of mensen die het idee eigenlijk wel goed vinden, maar er dan toch hun eigen draai aan willen geven. Het liefst zouden ze er nog hun eigen naam aan geven, maar dat is tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. Gelukkig. Een syndroom van Vlotjes zal er dus niet komen. Of ze willen er hun eigen voordeel mee doen. Dit voordeel kan dan zijn, een hele deel-beroepsgroep uitsluiten van vergoeding. Om een voorbeeld te noemen: natuurartsen moeten bewijzen dat ze artsenwerk doen om hun registratie te behouden. Onder de noemer ‘natuurgeneeskunde’ wordt dat steeds lastiger, want dat is volgens de knappe koppen geen echt artsenwerk. Goed dan noemen we het integrale geneeskunde. Dit heeft jaren gekund. Maar nu gaan ineens de reguliere artsen ‘integrative medicine’ studeren. De natuurartsen die al jaren integrale geneeskunde doen mogen hier niet bij horen… Tja, dan moet je een andere naam verzinnen. Zoals bijvoorbeeld ‘functional medicine’. In Engeland is dit een reguliere vorm van geneeskunde. In Nederland? Daar kennen ze de hele term niet, dus is het alternatief. Zo ook met PNI. PNI is een wetenschap die in vele landen wordt bedreven. Onder andere de USA kent het begrip wel, en daar is het een reguliere opleiding. Allerlei ‘gewone’ artsen passen het toe. Ook in Nederland zijn er enkele artsen (in USA opgeleid) die zichzelf PNI-arts noemen. Dit kon eerst wel omdat het maar om een enkeling ging. Maar er kwamen er meer. En toen kon het ineens niet meer. Te nieuw, dus te alternatief, dus niet regulier…

INNOVATIE
Nederland is een land van innovaties. Maar als het om geneeskunde gaat, zijn ze niet thuis. Innovatie binnen de geneeskunde kan alleen als het om apparatuur gaat. De vreemdste apparatuur wordt uitgevonden. Kosten? Weet ik niet, wel veel. Maar innoveren op het gebied van diensten, het herinrichten van de hele zorg, dat stuit op weerstand. Niet zomaar weerstand, maar heeeeeel veel weerstand.

kPNI
Maar terug naar de naam. PNI als overkoepelende naam bestaat ruim dertig jaar. Het ging toen al om dat totaalbeeld. Het werd lange tijd alleen als wetenschap bedreven. De toepasbaarheid in de praktijk kwam pas later op gang: de klinische PNI. Maar omdat die klinische toepasbaarheid werd gekoppeld aan zoveel mogelijk natuurlijke interventies, was het weer alternatief. Als ze de inzichten destijds hadden gekoppeld aan reguliere medicatie (dus de farmacie), dan was kPNI allang een begrip geweest. De wetenschap en de denkwijze zijn dus regulier, maar de toepasbaarheid is alternatief. Als ik de wet van Newton in het laboratorium aan het onderzoeken ben met een appel is het regulier. Als ik hierover filosofeer ook. Ga ik het in de praktijk toepassen is het ineens alternatief. Doe ik dezelfde test in de praktijk met een schroevendraaier is het weer regulier. Snapt u het nog? Ik niet.

DAT KOST TE WEINIG
Het gaat er om dat we binnen de kPNI de verbanden willen laten zien tussen alle, ja ALLE, medisch specialismen. Zowel regulier als alternatief. Om de weg te openen om samen te werken, van elkaar te leren. Zodat een cardioloog niet meer alleen naar het hart kijkt, maar ook weet heeft dat een hartklacht te maken kan hebben met je lever of je nieren. Of zelfs met liefdesverdriet. Of dat een internist of chirurg die op een echo galstenen heeft gezien, niet direct naar het mes grijpt, maar weet krijgt dat er andere manieren zijn om galstenen op te lossen. Ja, innovatief als wij Nederlanders zijn, kun je daar een apparaat voor bedenken. Maar je kunt ook een kruidenmengsel gebruiken, of anders gaan eten. Maar ja, dat is weer te alternatief. Dat kost te weinig, dat kan niet werken…

filosofie-stenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *