honger in Nederland

Ongeveer tien jaar geleden heeft Mogan Spurlock een proef gedaan. Op zichzelf (of zeg je: met zichzelf?). Hij heeft een maand lang alleen McDonalds ‘voeding’ gegeten. Zijn huisarts vroeg hem om alsjeblieft te stoppen. Zijn gezondheid ging enorm achteruit (zie filmpje: Supersize me).

 

Kort geleden heeft Damon Gameau een soortgelijk experiment uitgevoerd. Weer met zichzelf. Deze keer heeft ie 60 dagen lang ‘gezonde voeding’ gegeten. Althans producten die in de winkels als gezond worden aangeprezen. Light producten, mueslirepen, etc. Ook zijn gezondheid ging drastisch achteruit. En zijn omvang was met 10 cm toegenomen! (zie filmtrailer: That sugar film).

 

Ik wist dat we ver verdwaald waren. Maar dat het zo erg was. Mensen weten niet eens meer wat VOEDING is. Eten, ja dat weten we. Alles wat je in je mond stopt eet je. Maar is het ook voeding?

 

Voeding is bedoeld om bouwstenen te leveren. Bouwstenen voor allerlei complexe en simpele reacties en mechanismen in je lijf. En wij denken bijna allemaal dat het ‘wel goed komt’. Als je je maag maar vult. Want dat is wat we doen: vullen in plaats van voeden. Als je mensen adviseert om zichzelf te gaan voeden, dan komt zeer regelmatig de opmerking ‘maar dat lust ik niet’.

 

Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel. Je lijft heeft een bouwstof nodig, zeg vitamine C. Je lichaam geeft een signaal en dit wordt vertaald als honger. En ja, mensen in Nederland hebben ook honger. Ze zien er alleen niet zo uit. Maar ze ontberen heel veel goede bouwstenen. Dus je lichaam geeft het signaal honger, honger voor vitamine C in dit geval. Een product wat heel rijk is aan vitamine C is een kiwi. Maar je lust geen kiwi. Je loopt naar de kast of koelkast en kijkt wat er ligt. Nog een restje pasta van de vorige maaltijd. Even opwarmen, mmm, lekker. De honger weer gestild. Dacht je…

 

Je lijf heeft nog steeds honger, naar vitamine C. Nu jouw maag gevuld is lijkt de honger gestild, maar is het niet. Je lijf stuurt nog steeds signalen naar de hersenen: ‘het vitamine C niveau is te laag’, ‘zorg dat er weer een nieuwe lading vitamine C binnen komt’. Dus wederom vertalen de hersenen het signaal “vitamine C nodig” naar honger. En ja, jij luistert wel naar dat signaal. Je loopt gewoon weer naar de kast. Een stukje chocola…

Weer is die maag gevuld. Weer is het signaal even onderbroken. Want het lijf denkt ‘zou het nu echt zo zijn dat ik vitamine C krijg?’ Jammer, weer niet. De riedel begint weer van voren af aan.

 

Zo overrulen we allerlei signalen. Signalen waarbij het lichaam aangeeft wat het nodig heeft. En wij maar blijven denken: niet zo moeilijk doen. Die pasta en chocola zijn veel lekkerder dan die appel of kiwi.

 

Het lichaam krijgt dus veel binnen. Veel van het ongevraagde, veel van het onnodige. En wat gebeurd er met teveel? Dit wordt opgeslagen als vet. Opgeslagen vet maakt te dik. En toch nog honger. Honger naar de juiste voedingsstoffen.

voeding (geen vulling)
voeding (geen vulling)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *