iedere dag feest

Maar het ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag?

Wie zegt dat dan?

Mijn diëtist, op de gezondheidsbeurs, mijn moeder, in de sportschool …

En wat zeggen zij allemaal nog meer?

Mijn moeder zegt dat je goed moet eten. Ze bedoeld daar mee: veel, ruim genoeg.

Mijn diëtist zegt dat je minstens zes keer per dag kleine hoeveelheden moet eten.

Op de gezondheidsbeurs stonden verschillende stands, bemand door mensen die er verschillend over denken. Daar waren verschillende meningen te horen.

 

DRAAIENDE MOTOR
Een veel gehoord advies is dat je je motor draaiende moet houden. Doe je dat met je auto ook? Continu heel de dag laten draaien, terwijl je alleen maar heen en terug naar je werk hoeft? Nee, de meeste mensen doen dit niet. Misschien is er wel een gek die het doet. Maar dan wordt ie …  voor gek verklaard.

 

MAAGDARMSTELSEL
Als het om je maagdarmstelsel gaat, die mag ook weleens rust hebben. Als je de motor laat draaien, je maagdarmstelsel continu aan het werk zet, dan kost dat energie. Meer energie dan wanneer je het regelmatig rust geeft. Je doet dus aan energiebesparing als je minder vaak eet op een dag.

 

MAALTIJDFREQUENTIE
En hoe vaak moet ik dan wel eten? In de eerste plaats je ‘moet’ niks. Geen enkel advies is bindend, ook het advies van mij niet. Maar gebruik je eigen boerenverstand. Hoe vaak aten de mensen zestig jaar geleden? Toen hadden ze geen tussendoortjes. Een tussendoortje was feest en gebeurde dus ook alleen maar op zon- en feestdagen. Ze aten dus nog geen eeuw geleden slechts drie keer per dag. En ze werkten vaak toch wel wat harder en langer als wij. Dus hard werken of intensief sporten is ook geen reden om vaker te eten.

 

Gaan we nog verder terug, dan moeten we concluderen dat onze zeer verre voorouders geen middelen hadden om voeding te bewaren. Ze moesten iedere dag opnieuw op zoek naar eten. Dat houdt in, eerst op zoek en pas eten als je iets had gevonden of gevangen. Dit betekent dat onze genen gewend zijn aan regelmatig een maaltijd overslaan. Gemiddeld kom je uit op ongeveer twee maaltijden per dag.

 

HONGER OF TREK
En welke maaltijd hou je dan aan? Welke bij jouw leefstijl en metabolisme past. Dat kan voor de een het ontbijt en de lunch zijn, voor de ander de lunch en het diner. En voor de derde het ontbijt en het diner. Leer voelen wanneer je lichaam ECHT honger heeft. En dat is heel iets anders als trek. En is ook heel anders dan dat je brein via je ogen heeft gezien dat het twaalf uur is op de klok. Wil je weer iets eten, vraag je je dan eerst af: waarom? Heb ik echt honger? Is het trek, is het alleen maar lekker? Ga ik flauwvallen?

 

FEEST OF GEEN FEEST
Zes keer of meer per dag eten is een mythe die door de commercie, of de voedingsindustrie in het leven is geroepen. En waar helaas het hele diëtetiek -onderwijs achteraan gehold is. Alleen op feestdagen kun je je tegoed doen aan iets extra’s. En kom je uit op meer dan twee maaltijden per dag. Maar zes of acht? Dat is echt zot. Dat is superfeest, iedere dag weer. Twee maaltijden per dag met echt eten en je hebt nooit honger. Het is tenslotte niet iedere dag feest…

maaltijd frequentie, laat het niet bepalen door de klok
maaltijd frequentie, laat het niet bepalen door de klok

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *