integrale geneeskunde

er lijkt toch eindelijk een beetje verschuiving te komen in het gezondheidsveld. “integrale geneeskunde” als brug tussen conventionele en complementaire zorg! In de Verenigde Staten kun je op verschillende universiteiten, bijna 60, reeds deze richting volgen tijdens je artsenstudie. In Nederland (en heel Europa) staat Integrative Medicine (integrale geneeskunde) nog in de kinderschoenen. Maar er is een opleiding!

Introductiedag
Zaterdag 5 september j.l. was de introductiedag voor deze nieuwe opleiding. Een dag georganiseerd door de Academy Integrative Medicine (AIM). De dag was heel goed bezocht. Met deelnemers van 19 tot 75 jaar. De zaal bleef de hele dag goed gevuld. Een teken dat het interessant was.

Peilers IG
De AIM, organisator van de nieuwe opleiding, hanteert de definitie van Integrale Geneeskunde zoals die door Rogier Hoenders in zijn proefschrift is weergegeven:

  1. stelt de therapeutische relatie tussen patient en hulpverlener centraal
  2. kijkt naar de gehele mens
  3. maakt op basis van wetenschappelijk onderzoek gebruik van alle gescvhikte therapeutische benaderingen, zorgprofressionals en disciplines, om zo
  4. tot een optimale gezondheid en optimaal herstel te komen

Samen
Een verbinding tussen conventioneel en complementair houdt ook ‘samenwerking’ in. Een grote stap in de goede richting. Zeker omdat het nu niet meer gaat om losse individuele personen gaat, maar steeds meer een verbinding tussen mensen en organisaties. Organisaties in alle vormen die in onze maatschappij voorkomen: bedrijven, (medische) praktijken, opleidingsorganisaties,  wetenschappelijke – en voorlichtingsinstanties.

Blij
Een ontwikkeling waar ik in ieder geval heel blij van wordt, en velen met mij.

aim-logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *