koorts

Vanaf 38°C spreken we van koorts. De hoogte van de koorts staat niet in direct verband met de ernst van de aandoening waarbij de koorts optreed. Koorts heeft een functie en zou daarom in de meeste gevallen niet onderdrukt moeten worden. Zolang de koorts onder de levensgevaarlijk grenswaarde blijft is onderdrukken niet nodig. Echter het probleem is dat deze grenswaarde per individu kan verschillen. Over het algemeen kun je zeggen, dat wanneer de koorts de 40°C overschrijd, zeker wanneer dit gepaard gaat met koele huid of koortsstuipen er een arts geraadpleegd dient te worden en de koorts verminderd moet worden.

De normaal temperatuur is ’s morgens ongeveer 36,3, en loopt in de dag ongeveer een halve graad op (d.w.z. in begin van de avond ongeveer 36,8-37,0). Het is handig om te weten wat iemands basaal temperatuur is, zeker wanneer iemand op een later tijdstip koorts krijgt. Als iemand namelijk temperatuurverhoging krijgt vanuit een basaaltemperatuur van 35,6 is dat al geheel anders dan wanneer men uitgaat van 36,3.

De meting rectaal is het meest betrouwbaar. Onder de oksel of in het oor kan wel 1°C verschillen, ook in de mond is minder betrouwbaar, zeker wanneer iemand net heeft gegeten of gedronken.

Uitwendig gaat de temperatuur van boven naar beneden, dus wanneer de kuiten of voeten nog koel aanvoelen, heeft de koorts nog niet zijn top bereikt. Wanneer de kuiten en voeten wel warm zijn, kan dit ook gebruikt worden om de warmte af te voeren via koele wikkels of koele douche (maar alleen wanneer de voeten ook warm zijn).

Je kunt koorts zien als het uitvechten van een conflict. Een conflict met virussen of bacteriën, maar ook met emoties. Je kunt namelijk koorts krijgen van angst of blijdschap. Uit de conflicten ontstaan oplossingen waar het lichaam weer van leert. Het is in wezen een training, met name van het immuunsysteem.

Bij koorts heeft men meestal geen eetlust. Respecteer dit en dring geen eten op. Drinken is wel belangrijk, water, thee of vruchtensap.

Koorts is ook nodig om de afvalstoffen die ontstaan zijn in het conflict af te voeren. Voor deze afvoer is voldoende vocht nodig. Wanneer men koortsremmers geeft wordt de afvoer van deze afvalstoffen belemmerd.

Dus al met al: houd iemand met koorts goed in de gaten, wordt de temperatuur niet te hoog, komen er bijverschijnselen, zoals huiduitslag, stuipen of sufheid? Is dit allemaal niet het geval, dan lekker in bed stoppen met een glaasje water en uit laten zieken. Meestal is de koorts de volgende dag al veel minder.

koorts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *