lekkende darm of leaky gut (1)

In onze maatschappij is een lekkende darm een van de meest voorko-mende aandoeningen en oorzaak van veel leed.
De bekleding van de darm is opgebouwd uit 3 lagen: de epitheellaag (een laag cellen). Deze epitheelcellen produc-eren slijm, wat bovenop de cellen komt te liggen (de mucosa). In die slijmlaag hechten lichaam-seigen suikers (de gly-cocalix). Aan deze suikers hechten de darmbacter-ien, de darmflora.
In alle drie de lagen kun-nen verstoringen optre-den. In de eerste plaats in de epitheellaag. Deze cel-len zijn aan elkaar verankerd met tight junc-tions (een soort drukknopen). Deze tight-junctions kunnen stuk gaan door onder andere granen (zie plaatje). Deze tight-junctions zijn be-doeld om stoffen die niet in het lichaam thuishoren niet door de epitheellaag heen te laten dringen, maar als de tight-junctions stuk zijn, kun-nen stoffen wel het lichaam bin-nendringen die er niet horen. Dit kan ergens anders in het lichaam dan problemen geven.
Wanneer de mucosa ver-stoord is, kan dit op twee manieren. Of er zitten ‘gaten’ in de mucosa, dan wordt de laag te dun en kan zijn werk niet goed uitvoeren. Of het slijm wordt te taai, dan kunnen stoffen uit voeding niet goed worden opge-nomen. Met name melk en melkproducten heb-ben een nadelig effect op de mucosa.
Dan kan ook de flora nog verstoord zijn. Dit kan verschillende redenen hebben. Als de mucosa is verstoord en er on-voldoende glycocalix kan hechten, kan ook de darmflora niet hechten. Of de omstandigheden in de darm zijn voor de goede bac-terien ongunstig, en juist gunstig voor andere pathogenen. Je krijgt dan een zogenaamde ‘overgrowth’. Een schimmel of bacterie die de kans krijgt om goed te groeien ten nadele van de goede bacterien. Of de bacterien zijn gedood. Dit kan onder andere gebeuren door antibiotica. Antibi-otica zijn bedoeld om ‘verkeerde’ bacterien te doden, of bacterien waar er veel te veel van zijn, maar antibiotica zijn helaas niet heel erg
selectief, dus doden ze alle bac-terien die ze tegenkomen. Zo ook onze eigen darmflora.
(NB: antibiotica kunnen soms echt nodig zijn, zorg er dan voor dat na de kuur de eigen bacterien weer worden aangevuld met een goed probioticum.)
Met de juiste voeding kun je een lekkende darm grotendeels voorkomen en ook weer helpen herstellen. Vermijd daarom zoveel mogelijk melk en melkproducten, granen, pinda’s, aardappelen en suikers.
Voeding die helpt herstellen: fruit en groenten in grote hoeveelheden. Goede vetten en eiwitten. Als er grote lekken zijn ontstaan is tijdelijk een combi-
natie aan supplementen aan te raden om het herstel in goede banen te leiden.

darmen, kunnen lek raken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *