licht en donker

Tegenwoordig hebben we kunstlicht, maar zoals de naam al aangeeft is dit kunstmatig gemaakt. Van nature zijn we afhankelijk van de zon en zonlicht. En als de zon niet meer schijnt, was het gewoon donker!

In de westerse wereld hebben we zoveel kunstlicht dat de natuur erdoor verstoord raakt. Als je de wereld bekijkt vanuit de ruimte is ‘donker Afrika” het enige deel van de wereld waar het nog werkelijk donker is.

Maar kunstlicht heeft toch veel voordelen, zult u zeggen? Zoveel voordelen dat we inmiddels een 24-uurs economie hebben. De economie kan dan wel bestand zijn tegen een 24-uurs activiteit. Wij (en de natuur) zijn dit echter niet. De gehele natuur bestaat uit ritmes: seizoenen, dag-nacht, menstruatiecyclus. En deze natuurlijke ritmes worden verstoord doordat we continu licht tot onze beschikking hebben. Dit kan leiden tot bepaalde ziektes of symptomen. Met name de hormonen hebben een sterk ritme, en zijn sterk licht/donker gevoelig. En zien we verstoringen van het bioritme ook vaak in deze (hormonale)organen terug. Dit kan zijn schildklierverstoringen, menstruatieverstoringen (maar ook de man heeft een hormonale cyclus, al is deze wat minder duidelijk of minder direct zichtbaar), verstoring van het stresssysteem, alvleesklierstoring en ga zo maar door.

We kunnen deze verschijnselen beperken door rekening te houden met het natuurlijke licht-donker ritme. Dit houdt onder andere in, dat we ’s zomers langer actief zijn binnen 24 uur, dan in de winter (en er dus letterlijk ’s zomers meer uit onze handen komt en meer zin in dingen hebben). En laat het ’s nachts ook gewoon echt donker worden, geen lampje aan op de overloop. U zult versteld staan hoeveel u ook zonder licht nog kunt zien, want alleen als er geen maan is (nieuwe of donkere maan, ongeveer 1x per maan(d)), is het volledig donker. Uw eigen lijf, maar ook uw omgeving, huisdieren, dieren en planten in de tuin zullen u dankbaar zijn. Kijk eens hoe het licht wordt, kijk eens hoe het donker wordt. Probeer zo ook met kunstlicht om te gaan. In de natuur gaat het licht niet ineens uit, maar geleidelijk.

Met andere woorden, je kunt met licht en donker ‘spelen’ om bepaalde aspecten in uw gezondheid, maar ook de gezondheid van de natuur te beïnvloeden.

licht en donker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *