maar het is zo lekker…

Vorige week heb ik driemaal een lezing gegeven over LEEFSTIJL. In mijn boek Het Gezondheidsfundament heb ik Leefstijl opgedeeld in 10 factoren. Voeding en beweging zijn de meest bekende. Bioritme en sociale contacten zijn de minder bekende factoren. Maar alle factoren zijn even belangrijk. De ene is wat beter in praktijk te brengen dan de andere. Men name voeding levert steeds weer discussies op.

Op zich is dat niet verwonderlijk. Er zijn zoveel meningen, zoveel verschillende diëten of voedingspatronen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer. Welke goeroe moet je volgen en geloven? Wat is (wetenschappelijk) onderbouwd? Gebruik in de eerste plaats je gezonde verstand. Wat groeit er in een natuurlijke omgeving? Wat kan ik daar vinden?

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk al weten, ik ben een voorstander van ‘low-carb-high-fat’. Een voedingsprogramma wat bijvoorbeeld ook geadviseerd wordt in het “Gezonde Dorp’, Leende.  Je koolhydraten ga je (drastisch) verminderen, en de hoeveelheid vet vermeerderen. Dat houdt dus in, minder suikers. Ja dat snapt men wel. Suiker is niet goed voor je. Ok, en men weet dat ook wel dat het wat minder kan. En dan komen de ‘smoesjes’, koffie zonder koekje is toch niet gezellig? Hoezo niet, is degene met wie je koffiedrinkt niet degene die het gezellig maakt? Dat sociale contact, weet je wel…
En dan gaan we het hebben over andere koolhydraten dan gewone suiker. Namelijk ook muesli, pasta’s, brood en crackers zijn koolhydraten. Moet dat ook minder dan? Ja!  Oh jee, wat zeg je nu? Mag ik dan helemaal geen brood meer> MAAR DAT IS ZO LEKKER!

Ja, ik vind brood ook heerlijk. Zeker het verse spelt zuurdesembrood van onze biologische bakker! Om je vingers bij op te eten. Het heeft weinig of geen beleg nodig. Dit brood heeft ook voordelen: je krijgt met geen mogelijkheid 6 sneden opgegeten. Na maximaal 3 boterhammen ben ik volledig verzadigd, en doe dat eenmaal per week.

Een ‘low-carb-high-fat’ voedingspatroon houdt in dat je koolhydraten incidenteel gaat gebruiken. En zoals mijn collega Roland Lugten het vorige week zo mooi heeft uitgelegd: INCIDENTEEL, wil zeggen af en toe. Bijvoorbeeld een of twee keer per week. Volgens de 80-20-regel. Tachtig procent van de tijd niet gebruiken, 20% van de momenten wel. Incidenteel houdt NIET in, dat je van 6 boterhammen naar 3 boterhammen per dag gaat, dit is minderen.  Minderen heeft een ander effect dan koolhydraten incidenteel te gebruiken. Leer jezelf aan, om bij iedere (ja IEDERE) maaltijd iets van groente te eten. In de vorm van soep, salade, alternatieve pizzabodem, ideeën te kust en te keur. Na verloop van tijd krijg je steeds meer behoefte aan groenten. Als je dan een dag je groentehap hebt overgeslagen, heb je echte het gevoel dat je iets mist.

Soms lijkt het dus alsof gezond eten en gezelligheid en lekker niet samen gaan. Maar incidenteel bepaalde producten gaan gebruiken verhoogd juist de gezelligheid en het lekker. Ik kan echt intens en met smaak genieten van die ene brooddag in de week. Als je iedere dag diezelfde boterham (met ook vaak nog eens hetzelfde beleg) eet, wordt het zo gewoon. En wordt gezellig en lekker juist afgezwakt.

Feesten en vasten, daar gaat het om. En eenmaal per week genieten van heerlijk vers brood is een FEEST.

low-carb-high-fat

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *