medisch specialist

Je hebt een KNO-arts, deze bekijkt alles wat te maken heeft met je neus, keel of oren. Hoor je goed? Klopt een keer op je voorhoofd of wangen. Geen pijn? Geen bijholte problemen… En nog even AAAA zeggen, ook daar is niets bijzonders op te merken. Klaar.

Je hebt longartsen. Zij beluisteren met veel enthousiasme de uuufff en ssssfffff. Als er een ruis of piep te beluisteren valt, gaan ze verder onderzoeken. Zou er wat mis zijn met die beluisterde longen? Een COPD-tje, of wellicht nog verder van huis.

Dan heb je de maag-lever-darm-artsen. Die hebben een nog groter en donkerder veld te bestuderen. Ze kunnen van boven in je kijken, in je maag. Ze kunnen van onderen naar binnen kijken, je dikke darm. De zeven meter er tussen valt niet mee om te bekijken. Daar moeten heel wat meer trucjes voor uit de kast getrokken worden.

En zak je nog wat verder af, dan komen we bij de uroloog of gynaecoloog. Hier kun je terecht met allerlei kwaaltjes die je liever niet bespreekt in gezelschap. Vrouwenpraat in vrouwengroepjes, mannenpraat in mannengroepen. De artsen van deze vakgebieden zijn echter niet zo verdeeld. Je hebt vrouwelijke urologen, en mannelijke gynaecologen.

Dalen we nog verder af, dan komen we bij heupen, knieën of enkels. De reumatoloog kan je daar ook wel wat over vertellen. Of misschien ook niet.

En dan heb je ook nog specialisten die kijken naar het omhulsel van dit alles, de dermatoloog.

 

Soms heb je last van een van deze dingen, soms van meer van deze organen. Maar steeds kom je terecht bij een van die zogenaamde ‘-logen’. Dat ze allemaal met hetzelfde bezig zijn, dat weten ze van elkaar niet. Het lijken de zes blinden en de olifant wel.

 

Ooit gehoord van een CMIS, oftewel Common Mucosal Immune System? Of anders gezegd, ooit gehoord van slijmvliesorganen? Deze staan allemaal met elkaar in verbinding. En ontbeert het ene orgaan iets, dan gaat ook het andere orgaan uit balans. Alle organen die tot de slijmvliezen behoren zouden door 1 specialist bekeken moeten worden.

 

Heb je eczeem, dan kan dit van de darmen vandaan komen. Heb je last van je longen, dan kan dit te maken hebben met je amandelen in de keel. Regelmatig last van vaginale klachten? En ook nog van je knieen? Zou dit ook te maken kunnen hebben met die maagpijn, die je al een half jaar voelt? Ja, het is allemaal aan elkaar gelinkt. Vreemd dat dit dan door verschillende specialisten wordt onderzocht en ‘behandeld’. En als hun deeltje is aangepakt, dan ga je voor je andere klacht naar een andere specialist. Dat ze wellicht zelf die klacht hebben veroorzaakt, omdat ze iets hebben onderdrukt, tja wat zal ik daarvan zeggen (als ik zeg dat het hun schuld is, dan heb ik het gedaan en heb ik volgende week een claim aan m’n broek).

 

Juist deze slijmvliesorgaanklachten pleiten voor een integrale aanpak van de mens, de mens met klachten. Een integrale arts bekijkt het totaal. En die kijkt nog verder dan die slijmvliesorganen. Zouden je hartkloppingen misschien ook te maken kunnen hebben met je blaasklachten? Zou de achteruitgang van je ogen te maken kunnen hebben met je lever? Zou … te maken kunnen hebben met…? Zo kun je nog even doorgaan. Alles staat in verbinding met het geheel. En door te kijken naar het geheel, kun je het ook in zijn totaliteit aanpakken. Hierdoor kunnen klachten echt opgelost worden. Ja zeker, heel veel klachten kunnen ECHT opgelost worden.

6 blinden en een olifant
6 blinden en een olifant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *