muziek

Ik zet de radio aan, een leuk Nederlands nummer komt uit de luidsprekers. Dit gebeurt meerdere keren deze week. Ik ga opletten waarom er zoveel Nederlandstalige liedjes afgespeeld worden deze week. Blijkt deze week de ‘top-500 van de Nineties’ ten gehore gebracht te worden. Maar waarom hoor ik dan alleen die Nederlandse nummers? Selectief gehoor, denk ik. Heeft het te maken met  m’n gemoedstoestand? De anderstalige zijn wel langsgekomen, maar ze zijn niet op mijn trommelvlies blijven hangen. Ik weet dus niet waarom ik alleen die Nederlandse nummers heb gehoord, en zal er nooit achterkomen.

 

Wat ik wel weet is dat muziek ook met je gezondheid te maken heeft. En met je mentale welzijn. Dat weten muziekmakers ook. Daar spelen ze op in. En daar is muziek al eeuwenlang voor gebruikt. Als uitdrukking van je emoties. Of om emoties te beïnvloeden. Wie herinnert zich niet het liedje toen je de eerste keer verliefd was. Of juist toen de verkering uit ging? De muziek op de bruiloft van een vriend, of op de begrafenis van je moeder? Hier kunnen ze in allerlei gebouwen natuurlijk ook gebruik van maken. In restaurants wordt dit al gedaan. In ziekenhuizen (nog) niet. Bij sommige behandelaars wordt er ook al mee gewerkt. Je kunt dan je eigen cd of mp3 meebrengen. Jouw emoties worden gunstig beïnvloed door jouw favoriete muziek. Muziek zelf wordt tegenwoordig ook als behandeling in gezet. Ook weer om dit emoties te raken, om daar beweging in te krijgen. En via deze mentale weg kan muziek heel veel andere processen in het lichaam beïnvloeden. Het gaat dan wel altijd om de combinatie muziek en emoties. Want muziek zonder emoties is geen muziek, slechts geluid.

 

Daarom is het lastig muziek te maken voor iedereen, voor ieder moment. Dit hoeft natuurlijk ook niet. Voor ieder moment iets geschikts, keuze genoeg. En dat kan voor jou iets heel anders zijn dan voor mij. Eigenlijk kun je concluderen dat iedere muziek mooi is, voor iemand, op een zeker moment.

 

Muziek heeft ritme. Net als wij ons bioritme. En misschien heeft het daar wel mee te maken, wat we op welk moment mooi vinden. Muziek heeft trouwens meerdere lagen. Je kunt de muziek mooi vinden, maar het kan ook gaan om de woorden, of de betekenis erachter. De betekenis die jij er aan geeft.

 

Als ik mijn eigen top-10 zou moeten samenstellen wordt het iedere maand een andere top-10. Ik vind heel veel nummers of muziekstukken mooi. Van klassiek tot pop, folklore of geestelijk. Daarom switch ik ook regelmatig van muziekzender op de radio. Want iedere zender heeft zijn voorkeuren. Ik weet in ieder geval dat als ik muziek aanzet het wel mooie muziek moet zijn. Anders geniet ik gewoon van de stilte, ook mooi.

Overigens is ‘Sound of Silence’ van Simon and Garfunkel een lied wat regelmatig in mijn top-50 voorkomt, de overbrugging van muziek naar stilte, of andersom?

paint the sky with stars, ook een heel mooie song, voor mij
paint the sky with stars, ook een heel mooie song, voor mij (klik op de afbeelding voor de muziek)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *