naar buiten

WISSELVALLIG
Eigenlijk ben ik niet zo van het weerbericht. Ik kijk gewoon naar buiten wat voor weer het is. Alleen om praktische redenen wil ik weleens het weerbericht nakijken, als mijn was buiten hangt of als ik iets buiten wil zetten wat absoluut niet nat mag regenen. Maar soms kom je bedrogen uit als je naar buiten kijkt. Ons huis staat zo, dat de eerste blik naar het oosten is. De tweede blik is naar het noorden. Twee kanten waar de regen meestal niet vandaan komt. Dus ja, dan denk je dat het mooi weer is en binnen enkele minuten regent het toch. Maar het kan natuurlijk ook andersom. Dan zie je in het oosten en noorden grijze wolken en dan is het binnen no-time weer mooi weer! En dat is nou het leuke van Nederland, de wisselvalligheid.

VEESTAPEL
Onze kapstok hangt dan ook vol met dikke jassen, dunne jassen, vesten, bodywarmers. Voor elk weer wat wils. En ongeacht regen of zon, ik moet er uit, de veestapel wacht. Een uurtje vroeger of later is niet zo heel erg. Ze hebben de ruimte en voldoende water en eten. Het gaat om de aandacht die ik ze wil geven. Of ze dat altijd waarderen, tja, daar kun je alleen naar raden. Afgelopen jaar hebben we heel wat veranderingen gehad in de veestapel, hele verdrietige verliezen en leuke nieuwe aanwinsten.

VERRASSINGEN
Maar wat voor dag, wat voor tijdstip of wat voor weer het ook is, er is altijd wel iets nieuws, iets leuks, iets verrassends. De afgelopen weken heeft het enorm geregend, alles is doordrenkt. Zeg maar gewoon modder. Een enorm scala aan paddenstoelen schiet als … ja, als paddenstoelen uit de grond! Grote, bruine, vlezige paddenstoelen. En kleine, echt blauwe paddenstoelen. Jammer genoeg weet ik er te weinig vanaf. Zou zo graag willen weten of je ze kunt eten. De natuur geeft zoveel, en ik doe er te weinig mee. Dus heb ik besloten om spijkers met koppen te slaan en na jaren wikken en wegen ga ik meedoen met een paddenstoelen cursus. Ik neem enkele paddenstoelen ‘uit eigen tuin’ mee om te vragen of ik er iets mee kan. Zeker de grote vlezige. Als ze eetbaar zijn, hebben we wel enkele kilo’s. En nu weet ik ze te staan, dus hopelijk komen ze volgend jaar weer op, vanzelf.

Nu ik dit zo schrijf zit ik me wel te bedenken, dieren eten volgens mij geen paddenstoelen. Waarom eigenlijk niet? Want als dat wel het geval was, dan werd het een concurrentie strijd. Wie heeft ze het eerst gevonden?

NAT
Maar nog even terug naar de nattigheid. Ik laat de zaden die ik wil verzamelen zo lang mogelijk aan de planten zitten. Het was nog steeds mooi en warm weer. Dus iedere dag dat ze buiten konden drogen was meegenomen. Maar dat het zoveel ineens zou regenen had ik niet verwacht. Nu zijn de zaden aan de plant al uitgelopen. Zouden ze het volgend jaar toch doen, als ik ze nu op hun plaats uitstrooi? Ik ben benieuwd. Wordt weer een verrassing…

IMG_9799

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *