natuur moet bewezen worden?

Meerdere malen heb ik lezingen gegeven of interviews . regelmatig voor mensen die niet of weinig bekend zijn met natuurgeneeswijzen. Voeding of voedingsproducten brengen heftige discussies op gang.

 

STELLING

Mijn stelling is steeds:

wat de natuur maakt is het beste voor de mens.

Iedere aanpassing die wij aan een natuurlijk product doen, doet afbreuk aan het product. Daarmee doet het ook afbreuk aan onze gezondheid.

Chemisch of syntetisch geproduceerde ‘voeding’sproducten zijn minder goed (en vaak ronduit slecht) voor ons mensen (maar ook voor onze huisdieren).

De discussie speelt zich meestal af op het vlak van ‘een door de voedingsmiddelen industrie geproduceerde product’ versus ‘een natuurlijk product’. En steeds ben IK degene die ze willen laten bewijzen hoe goed of slecht dat natuurlijke product is.

 

INDUSTRIEEL VOEDINGSPRODUCT

Het industriele product is goed. Dat is gemaakt of samengesteld door wetenschappers en onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek. Er is jaren aan gewerkt om het product te optimaliseren. Het Voedingscentrum zegt dat het goed is. De Universiteit van Wageningen zegt dat het goed is. Wie ben ik om dan te zeggen dat een industrieel product niet goed is?

 

ECHTE NATUUR

Nogmaals: mijn stelling is dat de natuur de beste voeding voortbrengt voor de mens.

Weliswaar de ECHTE natuur.

Iets wat buiten groeit, vijf maal wordt gespoten voordat het geoogst wordt en ook nog eens genetisch is gemanipuleerd is geen natuurlijk product.

Dus weer opnieuw: een ECHT natuurlijk product is het beste geschikt voor mens en dier. Heb ik daar wetenschappelijk onderzoek voor nodig?

Nee, de natuur heeft zelf al duizenden (wellicht al miljoenen jaren) het trial-en-error principe toegepast. En wie ben ik om dan te twijfelen aan de goedheid van de natuur?

En waarom willen hordes mensen dat IK me moet bewijzen wat de natuur ons al eeuwen laat zien?

Willen we echt voor de gek gehouden worden?

 

COMPLEXITEIT

Wat steeds wordt vergeten: wij zijn een complex wezen. En een complex wezen vraagt complexe voeding. Wetenschap bekijkt slechts een mini-snipper van het geheel. Dus hoe wetenschappelijk onderbouwd een product ook is, het is altijd een zeer klein deel van de waarheid. De totale waarheid is niet te overzien, met geen enkel wetenschappelijk onderzoek.

 

En dan hebben we het even niet over de sponsoring van het wetenschappelijk onderzoek. Onze maatschappij wordt grotendeels nog steeds geregeerd door het geld. Wie betaald heeft gelijk, de sponsor van het onderzoek bijvoorbeeld. Even kijken onder ieder wetenschappelijk artikel wie het onderzoek betaald heeft…

 

En u mag zelf kiezen: wil je voor de gek gehouden worden met een ‘heerlijk synthetisch koekje’ of kies je toch die ‘appel met die wormengaatjes’ (een wormpje, gatver, extra eiwitten die heeeeel veel mineralen bevatten).

Het wordt tijd dat zowel ik als de voedingsindustrie en de wetenschap we ons minder arrogant gaan opstellen. En respect gaan tonen voor de natuur, de gehele natuur. Zowel de industrie als de wetenschap zijn nog steeds gewoon mensenwerk.

appel met worm
appel met worm

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *