natuur, wat is dat?

Het is mooi weer, bijna voorjaar. Mensen ontdooien uit hun winterhol. Dat houdt in dat er meer weekendverkeer op straat is. Want ja, met mooi weer, wil je erop uit. De natuur in. Oude auto’s, motors en paardenkoetsen worden van stal gehaald en opgepoetst. Het nadeel is dat dit in Nederland bijna niet meer samen gaat. Ronkend verkeer en dieren. Dit vraagt bijna  om problemen.

 

CONTROLE
Wij mensen willen de natuur onder controle brengen en houden. Maar laat de natuur dit toe? Nee. De natuur blijft altijd een onvoorspelbare factor hebben. En daar willen we vanaf. Nieuwe technieken, innovaties, hele bedrijfstakken bestaan op basis van het feit dat wij de natuur willen controleren. Dijken om het water in toom te houden, hondenriemen en –fluitjes om je hond in bedwang te houden. Maar zowel water als een hond hebben die natuurlijke onvoorspelbare factor.

 

VERKEER

In vroeger jaren was het gewoon als je dieren in het straatbeeld zag. Honden voor de kar. Paarden voor de koets. En ossen voor de ploeg. Er was weinig wat ze van hun à propos kon brengen. Misschien een eend die uit de sloot omhoog vloog. Of de wind in de oren. Tegenwoordig is dat wel anders.

 

Dieren zijn geen gewoongoed meer in het straatbeeld. Mensen zijn er daarom niet meer aan gewend. En weten niet hoe te reageren op dieren die iets anders doen dan verwacht. Want ja, het blijft een dier. En heeft derhalve een onvoorspelbare factor.

motorrijden

MOTORS

Zo ook vandaag, twee meisjes vonden het mooie weer aanleiding om een buitenritje te paard te gaan maken. Zo dachten die motorrijders er ook over.

Ergens op een provinciale weg komen hun wegen tamelijk dicht bij elkaar. De motorrijders op de provinciale weg. De meisjes te paard op de parallelweg er naast. De paarden zijn al een tijdje niet op straat geweest. Dan is het weer nieuw. Er zijn er allerlei ‘vreemde’ dingen. De motorrijders hebben er ook zin in. Ze geven even een beetje extra gas. De motor is nog niet helemaal goed afgesteld en maakt wat meer geluid dan de bedoeling is. De paarden spitsen de oren, een van de twee maakt een rare sprong. Het meisje heeft niet gerekend op deze sprong en ligt binnen een seconde op straat. De motors zijn allang verdwenen en zijn zich van geen kwaad bewust. Het paard staat binnen tien meter stil en wacht tot het meisje weer opstaat en opstijgt.

 

SISSER

Alles is met een sisser afgelopen. Maar dieren in het verkeer worden niet meer getolereerd, niet meer gerespecteerd. ‘blijf thuis’ is het motto.

 

NATUUR

Maar misschien is het toch goed ons te realiseren dat ook wij onderdeel zijn van de natuur. En wij zelf net zulke onvoorspelbare factoren hebben als dieren. Bedenk: wij hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons niet nodig. De natuur vraagt om respect, niet om controle.

 

dieren reageren soms anders dan verwacht
dieren reageren soms anders dan verwacht

 

1 reactie op “natuur, wat is dat?”

  1. het wordt steeds gekker. Ze doen van alles om ‘de natuur’ gecontroleerd te laten terugkomen. Als dat dan ook gebeurt dan komen er direct ook weer tegenwerkingen. Er is een wolf gesignaleerd langs de Nederlands-Duitse grens. 1 wolf. Nu wil de provincie Groningen de wolf verdoven, omdat ie te dicht bij woonwijken komt… wie is er nu krom bezig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *