natuurarts eerstelijns

ARTSENSTUDIE
Toen ik ooit begon aan mijn artsenstudie had ik een beeld hoe het werk als arts er uit moest zien. Hierin zag ik een grote plaats voor kruiden, voeding en leefstijladviezen. Maar gezien de publieke opinie op dit moment was dat een zeer idealistisch beeld. Mensen willen een pilletje, een pilletje wat direct werkt. Ze willen niet zelf hoeven nadenken over anders eten of anders leven. Natuurlijk, er zijn er wel een paar die dat doen. Maar de grote massa ziet de geneeskunde of de arts als voorschrijver. De zelfverantwoordelijkheid is ver te zoeken. Jaren roken, drinken, onjuist eten, te weinig bewegen of te veel stress (of allemaal tegelijk). En dan wordt je ziek… En dan mag de dokter het oplossen, en wel direct, binnen een week. En als het niet snel genoeg wordt opgelost, dan ben je een dokter van niks.

AUTOMATISCH
Maar bedenk nou eens: ik ben een mens, een levend wezen. Ik haal adem, automatisch. Ik eet en laat af een toe een scheet en breng een keer per dag een grote hoop naar de wc. Ik heb leren fietsen, leren autorijden, leren lezen. Allemaal dingen waar ik helemaal niet aan denk als het goed gaat. Wel allemaal dingen die met elkaar te maken hebben. Want als ik iets verkeerds eet, krijg ik buikpijn. Als ik buikpijn heb, is het ademhalen lastiger of oppervlakkig. Bij een oppervlakkige ademhaling en pijn gaat er minder zuurstof naar mijn hersenen en kan ik me minder goed concentreren (om te fietsen, autorijden of lezen). Ik heb dan twee opties: ik neem een pijnstiller, de pijn gaat weg er denk nergens meer aan…

OMGEVING
Of ik gaat teruguit redeneren: wat heb ik verkeerd gegeten? Kan ik dat een volgende keer vermijden? En welke kruiden of natuurlijke middelen helpen mij van mijn pijn af? Mijn reacties, de reacties van mijn lijf, van mijn geest zijn het gevolg van de omgeving. En de omgeving is een heel ruim begrip: het bloed is voor je darmvilli de omgeving. De uitlaatgassen in de file zijn omgevingsfactoren die op je longen invloed hebben. Maar die uitlaatgassen hebben ook weer invloed op onze bossen. En onze bossen zorgen weer voor onze schone lucht. Zo hangt de hele natuur aan elkaar vast. Zo hangen wij aan de natuur. Is het dan zo vreemd van mij om ervan uit te gaan dat de NATUURarts de arts van de eerste lijn zou moeten zijn?

OORZAAK GEVOLG
Ik ben van mening dat de natuurarts nog steeds DE arts is die het dichts bij ons oplosvermogen staat. De natuurarts onderschrijft het principe: herstellen van het zelfherstellend vermogen. Misschien een lastig begrip: de natuurdokter helpt jou zover op weg, zodat jij, je lijf, je geest het probleem of symptoom verder zelf kan oplossen. Hij (of zij) weet net iets meer als jij over het functioneren van je lijf en geest (psyche) en de werkingsmechanismen hierin. Een symptoom is niet 1 oorzaak met 1 gevolg. Maar een ziekte is een cascade van allerlei reacties die uiteindelijk leiden tot klachten of symptomen.

MAGIC BULLET
Een ziekte is dus niet een enkelvoudige verstoring, die met een ‘magic bullet’ (1 pilletje, een enkelvoudige aanpak) is op te lossen. En zeker, je hebt weleens drastische of niet-natuurlijke middelen nodig. Ook is was enkele jaren geleden blij dat ik geopereerd kon worden toen mijn heupen achterste voren aan mijn lijf stonden. En ook ik slik weleens een aspirientje omdat een natuurlijke pijnstiller niet snel genoeg werkt (eigenlijk moet ik zeggen: omdat ik op dat moment denk dat ik geen tijd heb om even te gaan liggen).

EEN GEMISTE KANS
Ik vind dat we in de omgekeerde (gezondheids)wereld leven. We gaan eerst naar de huisarts, die schrijft een pilletje voor, dat werkt niet. Vervolgens gaan we naar het ziekenhuis, krijgen nog meer pillen of worden geopereerd. De klachten zijn nog niet over. En dan gaan we (soms) naar de natuurarts (of natuurgenezer). En dan knap je op. En regelmatig komt dan de vraag ‘waarom weet mijn huisarts of specialist dit niet?’ Omdat we in de omgekeerde wereld leven. De geneeskunde opleiding leert je medicijnen, leert je snijden. Zover ik me kan herinneren hebben we het nooit over goede voeding gehad of welke kruiden we kunnen gebruiken… Een gemiste kans. IMG_9789

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *