oervoeding

OERVOEDING—PALEO(LITISCH)—PRIMAL– WAP – ANCESTRAL
VERVOLG
Vorige keer hebben we een beetje uitgelegd wat oervoeding is en waarom dit voor onze gezondheid goed zou zijn. Zoals de naam al aangeeft is dit een voedingswijze die bestaat vanaf het begin van de mensheid. Per leef-gebied kunnen hier verschillen in zijn. De laatste eeuw zijn deze principes weer uit de kast getrokken en worden door verschillende mensen ook wetenschappelijk onderzocht. Hierdoor zijn er verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde voedingspatroon in omloop gekomen.

DIEET
Eigenlijk geldt voor al deze dieten: het is geen
dieet maar een leefwijze die je jezelf kunt aanleren in kortere of langere tijd. Het is veelal een gewenningsproces. Gewenning in smaak en in behoeften. Maar ook gewenning in gedrag, zoals boodschappen doen. Je loopt heel anders door de supermarkt als je langere tijd oervoeding eet. Heel veel schappen kun je overslaan.

NAMEN
Zoals de titel al aangeeft kun je hetzelfde voedingspatroon met verschillende namen aange-ven. Als je dit weet is het ook makkelijker zoeken op internet. Bijvoorbeeld voor recepten. Er zijn inmiddels tientallen websites met lekkere en leuke recepten.

BOEK
Er zijn ook wel enkele boeken met recepten, maar nog niet zoveel (althans niet in het Nederlands;/ o.a. Oergondisch Genieten).
Binnenkort (in het najaar) komt er van eigen hand een leuk recep-tenboekje uit. Dit is met name gericht op kinderen en feestjes.
Het boek ‘het paleodieet’ van Lo-rain Cordain geeft wat meer achtergrond informatie.

LEEFWIJZE
Naast oervoeding bestaat het ge-
hele principe uit alle onderdelen van het leven. Zoals bewegen, slapen, ontspannen en plezier hebben. Omgaan met je medemens, dieren en je omge-ving.

WELZIJN
Als je (veel) eiwitten eet, houdt dit in dat een groot deel hiervan afkomstig is van dieren. Het zou vreemd zijn als het welzijn van die dieren me niets kan schelen en ik toch ‘goed’ vlees wilt heb-ben. Dit gaat namelijk juist heel sterk samen. Wanneer in het welzijn van een dier goed wordt voorzien, is dit terug te zien en te proeven in het vlees (of vis). Dit houdt in dat de dieren zoveel mogelijk onder natu-urlijke omstandigheden worden gehouden. Liefst een jaar rond
buiten, met een (natuurlijke) schuilmogelijkheid. Gevoed met wat ze oorspronkelijk aten, zoals gras, takken en kruiden.

CONCLUSIE
Oervoeding/Paleo/Primal/WAP/Ancestral komt nagen-oeg geheel overeen. Op en-kele kleine punten kunnen er verschillen zijn, die vaak per-soonlijke voorkeuren van de schrijver blijken te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *