paracetamol is wantrouwen

Vorige week heb ik griep gehad. Dit had ik ook geschreven in mijn vorige blog. Het heeft aardig wat discussie losgemaakt. De essentie van die vorige blok was: als je griep hebt, ga in bed liggen en ziek het uit.

 

Vanuit verschillende hoeken kwam het advies om toch maar een paracetamolletje te nemen. Daar schrok ik toch wel een beetje van!

Ik werk als natuurarts, en dan zeggen ze tegen mij ‘neem toch een paracetamol’.  Ik heb blijkbaar mijn werk al jaren niet goed gedaan. Ik heb in ieder geval mijn boodschap bij velen niet goed overgebracht.

 

Haal zakelijk is mijn bedoeling als natuurarts: “het zelfherstellend vermogen herstellen en ondersteunen”. En dan rijst dus de vraag: doet een paracetamol dat ook? Het antwoord is glashard: NEE.

Het herstellen van het zelfherstellend vermogen gaat om vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kracht, vertrouwen in de kracht van de natuur. En vertrouwen dat jouw kracht en die van de natuur elkaar kunnen versterken.

 

Durf jij daar op te vertrouwen? Velen niet, die nemen een paracetamolletje als ze griep hebben. Dan zijn ze er eerder vanaf, denken ze. Helaas, je bent er niet eerder vanaf. Je hebt je eigen kracht gewantrouwd. Je hebt je eigen kracht een koppie kleiner gemaakt. Je hebt je eigen kracht toegesproken alsof het een klein kind is: ‘wat weet jij nou van beter worden?’

 

En wat gebeurd er als iets of iemand wordt gewantrouwd? Vaak trekt ie zich terug. Hoever is jouw eigen kracht al teruggetrokken? Durf ie nog om de hoek te kijken als er een probleem is? Durft jouw eigen kracht je te helpen als er iets mis is? Griep is nou juist zo’n goeie training in vertrouwen in je eigen kracht.

Dus opnieuw: als je griep hebt, ga naar bed, kleed je warm aan. En doe het weer uit als je het te warm hebt, en weer aan als je het koud krijgt. Neem kruidenthee met echte honing. Eet niet. Ziek het uit, twee dagen, zes dagen. Net zo lang als het duurt. En heb vertrouwen…

 

wat vertrouw jij: jezelf en de natuur?
wat vertrouw jij: jezelf en de natuur?
of paracetamol (of een ander medicijntje)?
of paracetamol (of een ander medicijntje)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *