PNI en kPNI

Ik ben al eerder begonnen om het begrip PNI en kPNI uit te leggen. Nog steeds niet met het gewenste resultaat. Dus ik probeer het opnieuw. Nu naar aanleiding van de discussie die gaande is omdat het begrip op wikipedia ook niet goed uit de verf komt.

ER IS PNI
PNI (afkorting voor psycho-neuro-immunologie) is een wetenschap die de wisselwerking onderzoekt tussen psyche, zenuwstelsel (neurologisch systeem) en het immuunsysteem. Inmiddels is uit de diverse onderzoeken duidelijk dat het niet alleen de gebieden P-N-I betreft. Maar ook bijvoorbeeld sociologie, endocrinologie etc.
En zoals het in een wetenschap vergaat, ze onderzoeken hele kleine elementjes van het grote geheel. Het grote geheel is niet wetenschappelijk te onderzoeken, omdat je dat te veel variabelen hebt. Dit is rechtlijnig en hokjes denken en doen. Maar dat neemt niet weg dat dit onderzoek regelmatig mooie resultaten oplevert. Een nadeel van dit onderzoek is, en dat gebeurt zeker in de PNI, dat heel veel onderzoek gedaan wordt bij dieren. En de resultaten, hoe mooi ook, mag je NOOIT poneren op mensen. Je kunt er hoogstens een hypothese aan ophangen: of het bij mensen ook zo het geval zou kunnen zijn.

DENKRAAM OF DENKKADER
Maar hoe kom je nu van PNI, een wetenschap, naar kPNI? kPNI, klinische PNI, met andere woorden het toepassen van hetgeen gevonden is in een wetenschap in de praktijk. Maar zoals ik boven al schetste, je mag niet zomaar alles wat (bij dieren) gevonden is klakkeloos toepassen bij mensen.
Het gaat erbij kPNI dat er een denkraam, matrix ontstaat. Je gaat onderzoeksresultaten en hypotheses aan elkaar koppelen, het is nu niet meer rechtlijnig en hokjes. Je gaat juist verbindingen maken en een soort spinneweg creeren. Maar het is nog steeds een denkraam, denkkader. Dit heeft niets met therapie te maken. Je gaat dit denkraam leggen tegen het verhaal van je client, of beter andersom, het verhaal van je cliënt leg je tegen het denkraam kPNI.
kPNI is derhalve geen therapie. Het is een denkkader, een analytisch denkraam. Je brengt de gehele gezondheid en geschiedenis middels dit denkpatroon in kaart. Je legt verbanden. En niet alle verbanden zijn wetenschappelijk bewezen. Dit kan ook niet, zeker in een korte tijd dat PNI pas bestaat. Er blijven dus ‘gaten’ (waar de PNI-wetenschap wellicht op in kan springen om daar onderzoek op los te laten).

VOLGENS kPNI
Dus als je therapeut bent of arts en je maakt gebruik van kPNI dan staat dat altijd achter je therapie of behandeling. Je doet acupunctuur VOLGENS kPNI, je past orthomoleculaire therapie toe VOLGENS k PNI.
Dus niemand is PNI-therapeut, niemand is kPNI-therapeut. Je bent therapeut die allerlei therapieën beheerst en deze toepast volgens de denkwijze kPNI.
Ja maar ik heb toch de cursus of opleiding PNI gevolgd? Nee, je hebt pas een opleiding PNI gevolgd als je PNI-wetenschapper bent. Ja, je hebt een opleiding kPNI gevolgd. En ik mag hopen dat je daar geleerd hebt om na te denken, om verbanden te leggen, om werkingsmechanismen in kaart te brengen, om de film van je cliënt volledig te kunnen uitpluizen.
Als je dit geleerd hebt dan mag je jezelf …. VOLGENS kPNI noemen. Niet eerder. En er zijn er genoeg die de opleiding kPNI hebben gedaan en nog steeds niet analytisch of vanuit werkingsmechanismen kunnen denken. Die willen alles kant-en-klaar op hun bordje geschoteld krijgen. Jammer, maar dan heb je de verkeerde boot te pakken. Alles voorgeschoteld krijgen, is hoe het er in de conventionele geneeskunde aan toe gaat. Rechtlijnig en in hokjes. Weg uit het hokjes denken, weg van rechtlijnig denken. Denk in chaos. En filter daar het cruciale probleem uit. En ga dit behandelen. Met orthomoleculaire middelen, met voeding, met acupunctuur, liefst zo veel mogelijk net natuurlijk therapieën. De natuur is namelijk zelf zo’n web van oplossingen. Wij zien ze helaas nog niet allemaal. Maar heel soms kan het niet anders en zijn ‘chemische’ medicijnen nodig. Maar je behandelt niet met kPNI.

Zo, nu weet ik tenminste ook wat ik voortaan op mijn visitekaartje moet zetten: natuurarts volgens kPNI!

web denkraam
web denkraam

1 reactie op “PNI en kPNI”

  1. Hallo Trudy,
    Naar aanleiding van ons gesprekje van deze week even je blog opgezocht… Ja ik begrijp het en eigenlijk is dit ook voor mij de enige logische verklaring en ik vind dat je het helder beschreven hebt.
    Ik kan me daar helemaal in vinden en herken mijn werkwijze daarin, dus op mijn kaartje staat Natuurgeneeskundig therapeut volgens kPNI
    Groetjes Yvonne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *