poephouding

Hoe ziet uw ontlasting eruit? (zie plaatje op vol-gende pagina, no. 4 is hoe ontlasting eruit behoord te zien). Er zijn verschil-lende manieren om de ontlasting te verbeteren. Een van die manieren is de zithouding bij het ontlasten.

HURKEN
Mensen zijn gemaakt om zittend hun ontslasting kwijt te raken. Vroeger waren er geen wc’s. Dit hield in dat men op z’n hurken ging zitten. Door de hurkzit kan het laatste deel van de darm zich strekken en kan die zich geheel ledigen.

TOILET
Door de moderne ont-wikkelingen was hurken
om te poepen te primitief en heeft men het toilet ontworpen, zo-dat je meer ‘ontspannen’ kunt zitten. Echter een toilet is eigenlijk te hoog, waardoor de darm zich niet helemaal kan strekken en zich zo niet helemaal kan ledigen. Heeft u dat ook weleens dat je net van de wc af komt en dan eigenlijk weer moet? Dit komt omdat er nog restanten ontlasting in de darm achter zijn gebleven.

SQUATTY POTTY
We kunnen de hurkzit nabootsen. Hiervoor is een speciale ‘stoel’ ontwikkeld, de squatty potty. Maar zover ik heb kunnen nagaan is deze in Nederland (nog) niet verkrijgbaar. Een eenvoudig opstapje van hout of plastic werkt overigens ook. Ooit hebben we dit in onze wc gezet omdat de kinderen nog klein waren, zodat ze makkelijker op de wc konden klimmen. Maar de kinderen inmiddels groot en het opstapje staat er nog steeds. Eigenlijk zit het wel lek-ker met je voeten een beetje omhoog…

Als je nog een beetje lenig bent, kun je ook je voeten op de wc-bril zetten.

poephouding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *