reuma medicijn

Iedere week is er weer iets anders in het nieuws over gezondheid of de zorg. Was het vorige week de vleeswaren die kankerverwekkend zouden zijn. Nu zijn het de peperdure reuma medicijnen.

 

Reuma blijkt een van de duurste aandoeningen te zijn. Kosten meer dan 10,000 euro per jaar per patient! Deze kosten zijn zo hoog vanwege de vele onderzoeken en patenten. Maar wat heeft de patient aan een patent? Er is een bedrijfstak die hier wel veel beter van wordt. Namelijk de farmacie.

 

Maar die patienten doen het goed op het nieuwe biologische medicijn. Biologisch is hier: uit natuurlijke bron. Biologisch heeft hier een andere betekenis als wanneer we het over voeding hebben.

Ik ben blij dat ze in ieder geval nu in deze natuurlijke hoek gaan kijken. De laatste jaren zijn er namelijk weinig of geen synthetische nieuwe middelen om de markt gekomen.

Maar aan de andere kant, is al dat onderzoek nodig?

Reuma is een leefstijl gerelateerde aandoening.

Zou je dit dan niet kunnen oplossen met leefstijlinterventies?

 

Ook hier is menig onderzoek naar gedaan. Hoe je met aanpassing in je voeding of beweging reuma kunt verbeteren. En met goede resultaten. Maar op voeding of beweging is geen patent aan te vragen. En kun je geen 10.000 euro per patient verdienen. De boer misschien wel, maar daar heeft de farmacie geen boodschap aan.

 

We kunnen het nieuwe medicijn ook anders in gaan zetten. Enkele weken beginnen met dit medicijn. De patient voelt zich vele malen beter. En is ook weer in staat om te gaan bewegen. En kan dus ook beter voor zichzelf gaan zorgen, ook qua andere leefstijlfactoren. Dan kan reeds na enkele weken het medicijn drastisch worden verminderd. En na enkele maanden zelfs helemaal gestopt worden.

Dan kost een reuma patient geen 1o.ooo euro per jaar meer. En voordat je gaat sputteren: ‘ja maar ik heb als reuma patient recht op goede medicijnen’.  Als je alle leefstijlfactoren op orde hebt ben je geen patient meer, maar weer een gezond persoon. En gezonde personen hoeven geen medicijnen in te nemen.

begin eens met anders eten
begin eens met anders eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *