samenwerkende wereldverbeteraars

BRON
In ons hart zijn we allemaal wereldverbeteraars, of we het beseffen of niet. Er zijn mensen die dit bewust doen, er zelfs hun werk of dagtaak van maken. Maar onbewust hebben we allemaal een drive om te overleven. En om te kunnen overleven moet de wereld blijven bestaan. Daarom hebben we allemaal een innerlijke bron die weet als de aarde vergaat, dan gaan we mee. We vragen ons dus allemaal bewust of onbewust af  ‘waar moet ik beginnen met verbeteren?’

ZIJ EN IK
Door alle dreigingen zien we door de bomen het bos niet meer: gaten in de ozonlaag, luchtvervuiling, te veel kwik in onze vis, genetische manipulatie. Het lijkt ons allemaal boven de pet te groeien en we worden wanhopig. Hoe kan ik nou overleven als zij het me allemaal zo moeilijk maken, als zij de wereld blijven verpesten? We voelen ons nietig, we voelen ons klein in de grote boze wereld en laten het maar over ons heen komen. En wijzen met onze vinger. Als zij nou eens… We leggen de verantwoordelijkheid bij anderen: de multinationals, BN-ers, God.

TALENT
Maar we vergeten onze eigen verantwoordelijkheid, onze kracht, onze eigen talenten. Zaken waar je trots op mag zijn, waar je iets mee kunt, waarmee je iets kunt betekenen. Misschien niet direct voor dat gat in de ozonlaag. Maar wel voor je eigen tuintje, je dorp of stad, je kind, je buurvrouw …

MOS IN HET BOS
Vergelijk het met een bos. In een bos vindt je bomen, groot en klein. Maar ook onderbegroeiing, varens, struiken, paddenstoelen en mos. Ieder met zijn eigen ‘talent’. Een paddenstoel lijkt klein en van korte duur. Maar hij kan grote eiken vellen en heel veel rommel opruimen. Mos is voeding en schuilplaats voor kleine diertjes. Als nou ieder mosje zou zeggen en doen “ik ben maar heel klein, ik beteken niks”, en vervolgens ging zitten kniezen, dan was het bos niet compleet. Dan waren er geen bossen. Want ook het kleine mos is van cruciaal belang voor het groeien en voortbestaan van een bos.

JIJ EN IK
Zie jezelf als een mosje (als een grote eik mag natuurlijk ook), die samen met anderen het bos maakt. Jij en ik maken samen het bos dat ‘wereld’ heet en zorgen voor het voortbestaan van de wereld. Door samenspraak, samenwerken en samen doen kunnen we de wereld ons laten verbeteren zodat we zelf kunnen overleven en de aarde ook. We mogen hiervoor putten uit de wijsheid van moeder aarde, het universum, de wereld en ons eigen hart. We kunnen dan met een gerust hart de aarde doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ieder klein talentje is van cruciaal belang, jij en ik.

IMG_4389

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *