succes

Van Deepak Chopra heb ik bijna alle boeken gelezen. Deze man (arts) weet heel veel levenselementen aan elkaar te koppelen

THE 7 SPIRITUAL LAWS OF SUCCESS
is de titel van een van zijn boeken. Dit boekje is ook te downloaden. Door het lezen van dit boekje kwam ik op het bovenstaande onderwerp ’succes’.
Het gaat er niet om dat je financieel suc-ces hebt, dat is vaak het eerste waar mensen tegenwoordig aan denken. Maar je kunt juist op zoveel andere fronten succes hebben. Succes op school, succes in je relatie, succes met het bijhouden van je tuintje, succes in het in orde houden van je eigen gezondheid.

VOORWOORD
Chopra schrijft al in zijn voorwoord dat het boek ook anders had kunnen heten “de zeven wetten voor het leven’. Want dat is denk ik de essentie: succes hebben je leven. En dat kan door iedereen indi-vidueel worden ingevuld. Uiteindelijk gaat het erom of jij tevreden, blij of ge-lukkig bent.

PESTEN
Vaak worden mensen beoordeeld of veroordeeld om hun succes of juist hun gebrek aan succes. Of er ontstaat jaloezie. En uit jaloezie ontstaat pesten. Jam-mer genoeg kan pesten leiden tot heftige situaties. Zoals afgelopen week, is er veel ophef geweest vanwege een rouwadvert-entie van Tim Ribberink die zelfmoord heeft gepleegd nadat hij veelvuldig was gepest.

GRENS
Stoeien en plagen hoort bij ons opgroei-en, ons leerproces. Vechten en pesten echter niet. Soms is het echter moeilijk aan te geven waar de grens ligt. Respect voor anderen, en respect voor andere meningen. En zoals met vele zaken, ook respect en daarbij horend tolerantie moet wel van twee kanten komen. De vraag is alleen: waar ga je beginnen om dit voor elkaar te krijgen. De reclame doet het voorkomen alsof het in tabletjes te koop is, maar dat is niet zo. Het helpt wel als we goed voor onszelf zorgen. Op alle fronten.
Nu even terug naar het suc-ces. De zeven ‘wetten’ vrij vertaald in mijn eigen woorden kort weergegeven:

JE EIGEN KRACHT
Fysiek groeien we ongeveer tot 23-25 jarige leeftijd. Psy-cho-sociaal-emotioneel-mentaal kunnen we blijven groeien tot onze dood. Groeien is ook ontdekken waar je eigen kracht zit. Iedereen heeft een krachtbron en kan deze bron ook aanboren. Soms ligt ie aan de op-pervlakte, soms moet je echt graven en duurt het zoeken wat langer.

GEVEN
Uit een Canadees psychologisch onderzoek blijkt dat geven veel gelukkiger maakt dan hetzelfde be-drag besteden aan jezelf. Maar geven kan na-tuurlijk op vele manieren, tijd, aandacht, liefde. En laat het geven onvoorwaardelijk zijn, er komt al-tijd wel iets voor terug (op een andere manier dan je zelf misschien had gedacht)

OORZAAK EN GEVOLG
heeft te maken met het verleden en het nu. Weten dat je zelf het nu hebt vormgegeven kan veel onrust wegnemen en maken dat je een nieu-we ‘oorzaak en gevolg’ keten gaat ontwikkelen (als de oude onprettig was, anders hoef je het niet te veranderen)

MINSTE INSPANNING
Alles wat je doet met plezier kost veel minder
inspanning. Dit geldt zowel fysiek als geestelijk. Als je iets doet met plezier, en zeker wanneer je iets doet met je hart, dan kun je bergen verzetten.

PLANNEN EN WENSEN
Zonder plannen en wensen draai je een beetje rond in cirkels. Het is handig om eens je plannen en wensen gewoonweg op papier te zetten. Je echte plannen en wensen, die je wellicht als kind al had, maar die door allerlei omstandigheden zijn ondergesneeuwd. Als je het lijstje hebt gemaakt, knip het in kleine elementjes die haalbaar zijn bin-nen overzienbare tijd. Als je dan een plan hebt uitgevoerd of een wens hebt vervuld voel je je goed.

LOSLATEN, HET ONBEKENDE OMARMEN
Loslaten heeft te maken met veranderingen. Om je plannen, wensen of doel te bereiken kan het zijn dat de huidige ingeslagen weg doodloopt of te veel rompslomp geeft. Door dingen te veranderen, een andere weg in te slaan kunnen zaken worden ver-wezenlijkt, opgelost. Dit kan tijdelijk wat onrust of angst voor het onbekende teweegbrengen, maar als je werkelijk je doel nastreeft verdwijnt die angst vanzelf.

DOEL IN HET LEVEN
Het is gebleken dat mensen die een echt doel in hun le-ven hebben, makkelijker maar ook langer leven. Is hun doel bereikt, dan kun je jezelf een nieuw doel stellen Maar het is voor mensen die hun doel hebben bereikt ook makkelijker om het le-ven los te laten.
(om het boekje te downloaden type in in google: the 7 laws of success pdf de eerste hit is het downloadbare boek)

succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *