therapeut?

Mijn-17-dagen-schrijven-challenge

 

Jaren heb ik gestudeerd, en dat doe ik nog steeds. Met deze kennis en kunde kan ik mensen helpen. Bij het hervinden van gezondheid, welzijn, vitaliteit of kwaliteit van leven.

Kan ik iedereen helpen? Nee, soms zou ik het wel willen, maar er zijn allerlei omstandigheden die er voor zorgen dat dat niet kan.

Kan ik mensen genezen? Nee, genezen kan ik niemand. Dat moet de persoon zelf doen.

 

Dat is het basisprincipe van de natuurgeneeskunde. Als arts, therapeut of coach help je het zelfherstellend vermogen van je cliënt. Ik ben dus niets anders dan een wegwijzer of gids. Een gids binnen de wirwar aan mogelijkheden die de conventionele of complementaire geneeskunde biedt.

 

Overigens is het helpen van mensen niet voorbehouden aan de geneeskunde. Er zijn zoveel (vak)gebieden die bijdragen aan het welzijn van een mens. De vuilnisman die mijn vuilnisbak komt legen zorgt voor een deel van mijn welzijn of levenskwaliteit. Hoef ik zelf niet naar de vuilnishoop te rijden. Een pastor kan helpen je levensvragen op een rijtje te zetten, zodat je weer verder kunt met je leven.

 

Des te meer ik leer of weet, des te meer zie ik ook mijn beperkingen.

Ik vind het raar (dat is zeer zachtjes uitgedrukt!)

dat mensen die een tweedaagse workshop hebben gedaan of een schriftelijke cursus van tien lessen dat ze mensen met kanker ‘behandelen’.

En beweren dat ze hun cliënt kunnen genezen.

 

Ik kan me voorstellen dat er een ‘vereniging tegen de kwakzalverij’ bestaat (ik ben het meestal niet eens met hun beargumentering en het feit dat ze iedereen over één kam scheren).

Zij zien dit met argusogen aan.

Ik ook.

 

Waar gaat het heen met de wildgroei binnen de ‘hulpverlening’?

Nogmaals, mijn buurvrouw kan bijdragen aan mijn welzijn. Maar ze kan me niet genezen. En andersom kan ik bijdragen aan de levenskwaliteit van mijn buurvrouw. Maar ook ik kan háár niet genezen.

 

Iedereen mag zich coach of therapeut noemen, met of zonder diploma.

En je kunt dan ook je eigen praktijk beginnen. (En een tarief vragen waar je U tegen zegt).

En daar gaat het mis.

De cliënt verwacht als je jezelf therapeut noemt dat je een gedegen opleiding en (stage)ervaring hebt opgedaan.

Helaas, je ziet door de bomen van therapeuten het gezondheidsbos niet meer.

 

Het wordt tijd voor meer duidelijkheid. Hoe?

In ieder geval als cliënt meer doorvragen welke competenties je ‘therapeut’ of ‘coach’ heeft. En niet klakkeloos dingen aannemen omdat er met moeilijke woorden gegooid wordt.

therapeut
therapeut

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *