tips om je cholesterol te VERHOGEN

Verkeerd cholesterol bestaat niet!

Cholesterol is een vetachtige stof, maar is geen vet. Als je een klontje cholesterol zou kunnen bemachtigen, dan kun je dat ook testen. Vet drijft namelijk op water, cholesterol zinkt.

Het wordt wel in één zin genoemd als we het over de vethuishouding hebben. Het vetmetabolisme in ons lichaam is zeer complex. Een volledig onderzoek van alle lipiden (verschillende vetsoorten) is lastig. Daarom is het heel kort door de bocht om alleen cholesterol te laten bepalen, en dan te zeggen:

“je lichaam is helemaal verkeerd bezig, je moet snel aan de medicijnen”.

Dan wordt cholesterolverlagende medicatie bedoeld. Je dokter zal nooit zeggen:

‘Zorg eens dat je cholesterol omhoog gaat’.

 

Je lichaam heeft juist cholesterol nodig. En niet zomaar een beetje nodig, het is essentieel, met andere woorden ONMISBAAR voor het leven.

Een (te) laag cholesterol wijst op een ernstig onderliggende verstoring, zoals chronische aandoeningen. Voorbeelden waarbij een (veel) te laag cholesterol voorkomt:

 • malabsorptie (een onjuiste opname van voedingsstoffen in het maagdarmkanaal)
 • leververstoring/aandoening: in de lever vindt een groot deel van de cholesterolhuishouding plaats. Dus als de lever verstoord is, kan de hoeveelheid cholesterol (drastisch) verlagen
 • reumatoide artritis: wanneer het immuunsysteem uit balans is, zoals bij een auto-immuun-ziekte, dan wordt er meer cholesterol verbruikt

Een zeer laag cholesterolgehalte kan zelfs fataal aflopen.

 

Cholesterol is een lichaamseigen stof, en is nodig voor:

 • Wond herstel
 • In periodes van stress, om de stressreactie via cortisol goed te laten verlopen
 • Het immuunsysteem
 • Ontstekingsprocessen
 • De zenuwgeleiding
 • De myelineschede (beschermende laag rond zenuwuitlopers), deze bestaat voor een groot deel uit cholesterol
 • De celmembraan, het is een belangrijke component in de celmembraan, het zorgt onder andere voor de vloeibaarheid van de membraan
 • Als onderdeel van galzouten, nodig voor de opname en omzetting van vetoplosbare vitaminen
 • Als voorloperstof van hormonen en vitamine D

 

Zoals al gezegd, ons vetmetabolisme is een complex geheel. Wanneer we veel cholesterol eten, en door de darm wordt opgenomen, zal de lever zijn cholesterolproductie hierop aanpassen. De opname van cholesterol in onze darmen vindt actief plaats. Dat wil zeggen dat er transportstoffen nodig zijn om cholesterol op te nemen. De darm en lever communiceren hierover direct met elkaar. Voor deze communicatie wordt met name gebruik gemaakt van hormonen. En hormonen zijn weer deels afhankelijk van cholesterol. Een vicieus proces. Cholesterol in de voeding heeft dus minder effect op de hoogte van het  cholesterol in ons lijf dan we dachten. Het is in ieder geval niet de grootst bepalende factor. Het lichaam heeft een ingenieus regelsysteem, en kan daar zeer snel op inspelen. Op twee voorwaarden: de lever en de darmen moeten goed functioneren!

 

Manieren om je cholesterol te verbeteren of zelfs te verhogen:

 1. Totaal vasten: geeft acetonemie met een snelle stijging van cholesterol
 2. Regelmatig een detoxkuur, om de leverfunctie te optimaliseren
 3. Gezonde voeding (oervoeding, met voldoende eiwitten en vetten) om de darmfunctie te verbeteren.

 

Bij ruim voldoende cholesterol in je lichaam en een juiste cholesterolhuishouding(metabolisme of omzetting) heb je daar enorm baat bij:

 • Je zenuwen hebben een goede beschermlaag, kunnen daardoor signalen beter doorgeven en verwerken
 • Je hersenen zijn beter beschermd, hierdoor zijn de hersenfuncties beter
 • Het celmetabolisme verloopt goed. Cholesterol is immers betrokken in het functioneren van de celmembraan, de opname en afgifte van stoffen in of uit de cel.
 • Je hormoonhuishouding is beter in balans
 • Je (wond)herstel verloopt beter

 

Wie cholesterol in een kwaad daglicht heeft gezet is min of meer een publiek geheim. Gesjoemel met onderzoeken heeft vele wetenschappers, doktoren en andere mensen op het verkeerde been gezet. Dat die betreffende persoon het mis had, wordt inmiddels wel duidelijk.

Cholesterol is van levensbelang!

6 reacties op “tips om je cholesterol te VERHOGEN”

 1. Ik heb heel hoge HDL cholestorol en heb veel angsten, volgens de dokter moet ik mijn HDL verlagen, watdenkt u ervan? Grtj.

  1. op een dergelijke vraag kan ik geen antwoord geven, dit is veel te weinig informatie om concreet te kunnen zijn. Ik zou u willen aanraden om hiervoor naar een goede natuurgeneeskundige arts of therapeut te gaan (natuurgeneeskunde, kPNI, integraal)

  1. dat is een studie op zich, dus niet kort te beantwoorden. U zou het boek ‘de cholesterol-leugen’ kunnen lezen

 2. Zwannie Jager

  Dag Trudy,

  Wij kennen elkaar van de opleiding Psbk.
  Ipv verhogen zouden cholesterol, zou ik graag vernemen hoe ik de LDL kan verlagen. Al een tijdje het advies van dr Rath opgevolgd met vitamine C en gestopt met statines, maar mijn cholesterol blijft boven de 5.

  Alvast mijn dank,
  Zwannie Jager

  1. in de eerste plaats minimaal een maand heel veel groentes eten en voldoende natuurlijke vetten. En genoeg bewegen minimaal een uur per dag, liever nog meer). Helpt dit niet, dan je totale hormoonhuishouding eens na laten kijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *