tweede kerstdag

STILLE NACHT

De kerstvieringen weer achter de rug. Allerlei bekende en iets minder bekende liedjes gezongen en ten gehore gebracht. Jammer genoeg stond nergens ‘Stille nacht, heilige nacht’ op het samenzang programma. Ik vind dit een van de mooiste kerstliedjes. Het is ook een lied wat in bijna alle talen gezongen wordt. Ooit zei iemand ‘je kunt dit toch het hele jaar zingen?’ Maar nee, ik vind dat toch een beetje raar, om halverwege maart ‘stille nacht’ te gaan lopen zingen. Morgen de kerst-CD nog maar eens aanzetten en thuis lekker meezingen.

 

SPELREGELS

Gezelschapsspelletjes uit de kast getrokken. We hebben er genoeg, dus voor ieder wat wils. En inmiddels zijn we oud (en wijs?) genoeg om de spelletjes te kunnen spelen zonder dat de pionnen om je oren vliegen. Al wordt er wel nog steeds gesteggeld over de spelregels. Een gezelschapsspel is niet anders dan het dagelijks leven. Ieder geeft een eigen interpretatie aan regels… Dit kan frustraties opleveren of nieuwe inzichten. In het kader van een ‘kerst-staakt-het-vuren’ hou ik het maar op het laatste.

 

ETEN

Zoals bij velen hebben wij ook onze buik goed vol gegeten. Het was allemaal heel lekker. Maar je eet met deze dagen toch veel meer dan je nodig hebt. Dat brengt ook weer allerlei discussies te weeg. ‘Volgend jaar doen we het anders’. Maar eenmaal volgend jaar, dan gaan we toch weer voor een volledig kerstdiner, zelfs twee keer, soms zelfs drie keer. Al of niet aan een mooi gedekte tafel of als buffet. De hoeveelheid blijft ongeveer hetzelfde. Maar ik ben blij dat we toch weer enkele mensen voor hen ‘vreemde’ dingen heb laten eten. Oesterzwammen, tortilla wraps, pastinaken. Ze vonden het nog lekker ook!

 

NAAR BUITEN

Met z’n allen praten en spelletjes doen is leuk. Met zo’n dag naar buiten is ook heerlijk. Het was er heerlijk weer voor. Geen enkel teken voor eventueel een witte tweede kerstdag. Vorst is ver te zoeken. Alhoewel, ‘onze’ vorst heeft zijn eerste toespraak gehouden, met een persoonlijk tintje. Zoek steun bij familie, zeker bij het verlies van dierbaren. Hij is ook gewoon een mens, een mens die zijn broer heeft verloren het afgelopen jaar. Zoals velen dierbaren zijn verloren het afgelopen jaar. Maar ook vooruit kijken. Doen wij ook.

 

VOORNEMENS

Verkeerde liedjes, net-geen-ruzie bij de spelletjes, gedachten naar ons dierbaren, te veel gegeten, we kijken vooruit. Dan komen de voornemens. Goede voornemens vooral: gezonder gaan eten, stoppen met roken, meer gaan bewegen. Deze drie staan in ieder geval in de top tien van goede voornemens. Ik vind het nog altijd vreemd, je goede voornemens bewaren voor oud-en-nieuw. Wat mij betreft kun je iedere dag van het jaar je goede voornemens in praktijk brengen. Niet morgen, maar nu…

stille nacht2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *